Jesen je vrijeme pravljenja džemova, ajvara, zimnice, ali i rakije. Običaji su to seoski. Stoljećima. Sve se moderniziralo, pa i način pravljenja raznih đakonija. Ali, za rakiju je sistem isti. Vesela mašina i eto bosanskog brendija.
AVAZ U POSJETI
Prije je to bio praznik, po nekoliko dana se rakija peče, kaže Vuković
13.10.2019
Jesen je vrijeme pravljenja džemova, ajvara, zimnice, ali i rakije. Običaji su to seoski. Stoljećima. Sve se moderniziralo, pa i način pravljenja raznih đakonija. Ali, za rakiju je sistem isti. Vesela mašina i eto bosanskog brendija.
Kako je sve manje seljaka koji to umiju raditi, teško je i saznati tajni recept. Reporteri „Dnevnog avaza“ sreli su u Prači domaćina Veljka Vukovića. Peče jabukovaču.
- Šta vam je to zanimljivo, rakija k'o rakija – dočekuje nas na kapiji Vuković.
Kaže da nema ništa od snimanja ako nećemo popiti makar jednu. Teško ribu u vodu...
- Prije je to bio praznik. Po nekoliko dana se rakija peče. Sjedi se, sijeli. I dok se peče, ljudi se ponapijaju - prisjeća se Vuković.
Objašnjava da bi dobro bilo da uvijek imaju dvojica ljudi koja to umiju raditi. On je do prošle godine pekao s bratom.
- Ali, brat je prošle godine umro. On je znao s rakijom. Proces je jednostavan, oberu se jabuke, mi to sameljemo i kada krene da pušta vodu, traje otprilike od 16 do 21 dan. Toliko treba da nadođe đibra - pojašnjava naš domaćin.
Kako je sve uznapredovalo, tako sada postoje i aparati koji pokazuju da je spremno za pečenje.
- Ima ljudi koji to znaju po mirisu. I nema onda puno muke. Dotjeraš veselu mašinu i udri. Ovdje je hladna voda, kad počne da teče patoka ili rakija, mora se uključiti voda, da non-stop hladi. I kad je đibra dobra, onda se to stalno mora miješati. Unutra su lanci i samo miješaš đibru da ne bi zagorjela. E, ako zagori, onda si naj.... Što kažu, nezgodno kad u tavi zagori muka, a kamoli u ovolikom kazanu – kaže Vuković.
Dok razgovaramo, iz kazana poteče bistro piće. Jaka kapljica, i nezaobilazna u bosanskim kućama. Kako dočekati gosta nego s domaćom rakijom.
- Ovo je patoka i ona je od 18 do 20 stepeni jaka. Ova je oko 45 stepeni – kaže na kraju naš domaćin.
Uzdravlje!
„Boli me zub“ – popij malo rakije, „nešto me stomak muči“ – uzmi rakije, „neka me groznica“ – popij rakije i ko' rukom odneseno.
Sve su to rečenice koje su svi od Triglava do Đevđelije čuli makar jednom u životu. Kako god, rakija je na našim prostorima nacionalno piće. Svima. O njenoj ljekovitosti stvoreni su mitovi.