Na portalu "Avaza" svake srijede možete pratiti kulinarski serijal "Kuhajmo zajedno".
Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić za ovu epizodu pripremio je zelene domaće njoke.
Za ovaj recept potrebni su vam:
- 1 kg krompira
- ½ kg brašna
- 2 jaja
- 2 kašike rastopljenog putera
- So
- 100 gr pasiranog i dobro ocijeđenog špinata
Krompir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih dobnih skupina - dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata (škroba). Krompir je vrijedan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.
Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije). Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.