Na portalu "Avaza" svake srijede možete pratiti kulinarski serijal "Kuhajmo zajedno" u 20 sati.
Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić za ovu epizodu pripremio je pečenu pastrmku sa povrćem.
Za recept za dvije osobe vam je potrebno:
2 pastrmke
Crveni luk
2 tikvice
Cherry paradajz
1/2 patlidžana
1/2 limuna
Mladi luk
Papričice
5 čehni bijelog luka
So
Ulje
Riba je prema svim istraživanjima namirnica koja sa pravom zaslužuje epitet “zdrava hrana”. Kao izvor proteina riba je uporediva sa mesom domaćih životinja, ali nutritivno gledano mnogo je zdravija, prvenstveno jer sadrži omega 3 masnih kiselina koje su dokazano dobre za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ako niste neki ljubitelj ribe, možda je vrijeme da saznate šta propuštate.
Kako bi smanjili rizike po vaše zdravstveno stanje, prije svega bolesti srca i mozga, opća je preporuka da bar dva obroka sedmično sadrže ribu, 160-200 gr. u prosjeku.