LIDER SBB-A

Radončić: Ambasador Nelson je veoma sposoban i uspješan diplomata

Zato ovom prilikom želim da upravo to istaknem kao nešto što će u vidu trajne kategorije ostati iza njegove ekselencije na dobro građana BiH i na naš demokratičniji odnos i na naš euroatlantski put

L. S.

20.12.2021

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) obratio se danas tokom dodjele Ordena naroda ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eriku (Ericu) Nelsonu.

Nelsonu je Orden dodijelio Europski pokret u Bosni i Hercegovini  za “posebne zasluge osnaživanja prijateljstva i suradnje naših naroda, očuvanja mira u BiH, uspješne realizacije Izbornog procesa u Mostaru 2020. godine, te razvoja i poštivanja tolerancije i ljudskih prava.”


Ambasador Nelson nas je potakao da razumijemo jedni druge

Prema riječima Radončića, sve nagrade moraju u sebi sadržavati jednu posebnost, karizmu, snagu i rezultat na poslu koji određena osoba radi.

 -Ja sam imao priliku da lično upoznam, a bio sam i prijatelj sa više ambasadora kao medijski magnat, i sarađivao sam sa više ambasadora SAD akreditiranih u Sarajevu. Svi su oni naporno radili na razvoju odnosa dvije države i zahvalan sam svom prijatelju Osmanoviću da je to tako detektovao i taksativno naveo. Dovoljno sam star, prijatelj sam i s mnogim veoma moćnim ljudima, da kažem da je njegova ekselencija Nelson jedan veoma sposoban uspješan diplomata, veoma kompetentan i moram reći da se radi o jednom vanserijskom diplomati sa smislom za delikatnost, ali i sa veoma preciznim stajalištima u komunikaciji sa vama, kada je u pitanju iznošenje stavova njegove vlade, ili njegovih stavova osobno.

Kroz ove izazove koji se tiču izmjene Izbornog zakona i Ustava, proveli smo mnogo sati zajedno, u istoj prostoriji i sa mnogo drugih političkih lidera, i moram reći da se tu među svima nama stekao jedan konsenzus izuzetnog poštovanja onoga što radi i što pokazuje njegova ekselencija Nelson, a to je, ima razloga da to naglasim, izuzetna briga o svakom, ali potenciram, o svakom građaninu Bosne i Hercegovine, neovisno o njegovoj etničkoj ili drugoj vjerskoj pripadnosti.

Ovo ne govorim iz neke kurtoazije zbog današnje svečane prilike, nego zato što je to zaista tako. Napomenuo sam na početku da i ova velika nagrada, i ovaj orden, nosi osobnost. Ovo je možda jedinstvena prilika da kažem da nas je njegova ekselencija, ambasador Nelson kao društvo i kao zajednicu ličnim primjerom i transparentnošću potakao da budemo mnogo tolerantniji i da bolje razumijemo jedni druge, ne samo u političkom smislu.


Naš euroatlantski put

Svaki ambasador SAD je tokom službovanja u Sarajevu ostavio neki lični pečat. Politika i diplomatija su takve discipline da se mnogo toga učinjenog što je relevantno relativno brzo zaboravlja pod nečim sto se zove dinamičan život, nove ličnosti i događaji. Međutim, ima jedna zasluga ambasadora Nelsona koja se neće zaboraviti, jer to predstavlja civilizacijski iskorak BiH u razumijevanju prava LGBT populacije, pa istovremeno i naše približavanje standardima koje ćemo morati ispunjavati kao društvo ukoliko želimo da budemo primljeni, a želimo, u Evropsku uniju i da imamo najviše zapadne standarde u poštivanju ljudskih prava.

Samo zahvaljujući njegovoj ekselenciji zbog kojeg su se motivisale i mnoge njegove kolege iz diplomatskog kora, ali i utjecajne ličnosti iz politike, sporta, kulture, parade ponosa su postale dio javnog mnijenja, bez nekadašnjih ekstemno burnih reakcija dijela domaće javnosti. Zato ovom prilikom želim da upravo to istaknem kao nešto što će u vidu trajne kategorije ostati iza njegove ekselencije na dobro građana BiH i na naš demokratičniji odnos i na naš euroatlantski put.

O njegovim naporima u oblasti sigurnosti, ekonomije, u medijaciji da mi, domaći akteri, hrabrije i odlučnije donosimo svoje odluke, moji prethodnici su već dovoljno rekli, i ja mu na kraju želim veliki uspjeh, dobru srećui i isto ovako sjajne rezultate na dužnostima koje će tek obavljati - rekao je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.