POSKUPLJENJE STRUJE

Nikšić: Nije samo HDZ taj koji bi dijelio FBiH, pogledajte komentare SDA

Novalić je dobio upozorenje o gubitku EPBiH, nije ništa poduzeo

Premijer Nikšić tokom gostovanja u emisiji "Crvena olovka". Alfa TV

Alfa TV

16.7.2024

Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić tokom gostovanja u emisiji “Crvena olovka” govorio je o razdruživanju RS s Federacijom BiH, o poskupljenju struje, ali i drugim aktuelnim temama.

Kako je istakao Nikšić, elektroenergetski sistem se mora održavati.

Na optužbe opozicije da struja poskupljuje samo Bošnjacima Nikšić kaže da kad pogledate u komentar opozicije, vidljivo je da nije samo HDZ taj koji bi podijelio FBiH.

- Ja nisam znao da u ovih sedam kantona u kojima EPBiH isporučuje električnu energiju, žive samo Bošnjaci. Tu žive građani FBiH. Niti u dijelu FBiH gdje EPBiH snabdijeva žive samo Bošnjaci, niti EP Mostar snabdijeva samo Hrvate. To je spin koji pokazuje koliko je stalo SDA do države BiH - rekao je Nikšić.

Nikšić kaže da 60-70% električne energije koje proizvodi Elektroprivreda BiH proizvodi se iz termoelektrana, a EP Mostar struju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora.

- Elektroprivreda Mostar proizvodi struju isključivo iz obnovljivih izvora. To je osnovna razlika. Razlika je i u tome da je u međuvremenu povećavana i usklađivana cijena kada je u pitanju EP Mostar u onim periodima kada je bila lošija situacija s kišom, s vjetrom. Tada oni dolaze pod udar i povećavaju svoju cijenu, tada EPBiH nije povećavala cijenu - rekao je Nikšić.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je i kako je prethodni sastav FERKA više vodio računa o politici nego o elektroenergetskom sistemu i poslovanju EP pa su spriječili tarifni postupak koji bi osigurao da samo domaćinstva koja troše iznad prosječne potrošnje dobiju povećanje cijene električne energije, a za ostale da cijena ostane ista.

- Naravno, onda je to prouzrokavalo činjenicu da moramo ići sa lineranim povećanjem. Mi možemo donijeti odluku da električna energija bude besplatna, pa ćemo poslije dva dana ostati bez električne energije, jer se mora održavati elektroenergetski sistem. Zaštitili smo najugroženije kategorije stanovništva. Svi korisnici socijalne pomoći će električnu energiju plaćati po staroj cijeni, ukoliko troše normalnu količinu - rekao je Nikšić.

Novalić je dobio upozorenje o gubitku EPBiH, nije ništa poduzeo.

Do povećanja cijene električne energije je došlo, između ostalog, i zbog gubitka "Elektroprivrede" od 140 miliona KM. Nikšić je objasnio kako je nastao taj gubitak.

- Dug od 140 miliona KM nije napravila nova uprava. Da su ne znam šta radili, ne bi to mogli napraviti za nekoliko mjeseci, kako su to pokušali spinovati u ovom periodu. Vrlo je jasno, usprkos svim spinovima, u kakvom je stanju zatekla nova uprava "Elektroprivredu". Još u januaru 2023. godine prethodna uprava EPBiH je poslala dopis tadašnjem premijeru i resornom ministru gdje ih upozoravaju da će imati lošije poslovanje za 250 miliona KM i da će to generisati gubitak "Elektroprivrede" od nekih 140 miliona KM. U međuvremenu, dolaskom nove uprave djelovalo se na taj dio pa su ti iznosi gubitka ipak nešto niži nego što su tada planirani zbog poslovanja koje je ostvareno. Bez obzira na sva ova poskupljenja cijena električne energije je još najniža u odnosu na zemlje regiona - rekao je Nikšić.

- Svako poskupljenje je udar na džep građana, ali se moramo ponašati u skladu s normama - poručuje Nikšić.

Kompletno gostovanje premijera Nikšića pogledajte na linku:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.