ALFA TV

Alfa INFO / CIK BiH izrekao 59 novčanih kazni zbog kršenja Izbornog zakona BiH

Minimalna moguća sankcija propisana zakonom za političke subjekte je 3.000 KM

Alfa TV

Alfa TV

15.8.2024

U večerašnjem Alfa INFO gledajte:

- Centralna izborna komisija (CIK) BiH, od raspisivanja Lokalnih izbora 2024. godine, izrekla je 59 novčanih kazni ukupne vrijednosti 233.500 KM zbog kršenja Izbornog zakona BiH. Politički subjekti kažnjeni su zbog preuranjenih kampanja sa 206.000 KM, zloupotrebe resursa 12.000 KM i plaćenih izbornih kampanja 15.500 KM, saopćeno je iz CIK-a.

- Direktor JP "Autoceste" FBiH Denis Lasić potpisao je s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl ugovor o grantu Evropske unije u vrijednosti 3,5 miliona eura za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo.

- CIK mora početi sankcionisati funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa, te izricati maksimalne kazne za višestruke prekršioce. Koalicija „Pod lupom“ koja sprovodi misiju građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora u BiH ukazuje na to da CIK BiH usko tumači odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju i zloupotrebu javnih sredstava i resursa te da ili ne izriče sankcije za kršenje izbornih pravila ili političkim subjektima izriče minimalne sankcije koje nisu odvraćajućeg karaktera.

Pogledajte video:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.