RAZVOJ STOPALA

Odabir idealne obuće za dijete: Zaštitite stopalo od infekcija i povrede

Pretjerano kruta i kompresivna obuća može izazvati deformitete

Idealno bi bilo da obuća imitira osjećaj bosog stopala. Pixabay

Dž. R.

6.6.2024

Kako birati obuću za djecu? Preporuke su kontradiktorne jer dok neki kažu da je potrebno da obuća ima anatomski đon, drugi tvrde da obuća treba imitirati boso stopalo.

- Djeci ne treba obuvati ništa kruto na stopala dok još dominatno pužu jer im naprosto smeta kod kretanja. U tom periodu puzanja i kasnije vertikalizacije uz namještaj dobro je da dijete nosi nešto lagano i mekano na stopalima, kao čarapice. Međutim, kad se u fazi prohodavanja pojave trenuci da dijete samostalno bez pomoći učini nekoliko koraka kroz prostoriju, ispravan odabir obuće je bitan jer će ubrzo biti hodač. 

Prema temeljnim ortopedskim istraživanjima, glavna uloga obuće je zaštiti stopalo od povrede i infekcije. Osim zaštite stopala, prilikom izbora obuće treba se prisjetiti razvoja stopala. 

Iz tog razloga odabir vrste obuće djeci izrađene prema bosonogom (barefoot, engl.) modelu čini se kao izvrsna alternativa koja omogućava primjerenu zaštitu stopala, a istovremeno pruža željene uvjete optimalnog razvoja dječjeg stopala.

Pretjerano kruta i kompresivna obuća može izazvati deformitete, slabosti i ograničenje pokretljivosti tako da ovu vrstu obuće treba izbjegavati za zdravo dječje stopalo. Zdravom stopalu djeteta treba samo omogućiti ispravan rast i razvoj, a ne treba ga opteretiti korektivnim cipelama, što je samo po sebi pogrešan naziv za obuću koja se kani obuti na zdravo stopalo - odgovara dr. sc. Josip Vlaić, dr.med., specijalist ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.