Roditelji i pedagozi bombardiraju djecu informacijama o hrani: mlijeko je dobro za kosti ili nemoj jesti slatkiše za doručak. Tu je i TV s porukama poput - zdrava hrana ima sjajan okus. Naravno, mnoge od tih reklama nisu tačne.
Onda se postavlja pitanje kako djeca obrađuju ono što čuju? U novoj studiji iz časopisa "Appetite" djeca dobi tri, četiri i sedam godina igrala su se svrstavanja 70 namirnica u dvije grupe: zdravu i nezdravu.
Najmlađi (tri i četiri godine) nisu bili u stanju objasniti zašto su neku namirnicu definirali kao zdravu, dok su sedmogodišnjaci znali navesti razloge.
Mlađi su češće kao obrazloženje navodili utjecaj na zdravlje (kvari zube), dok su stariji navodili i nutritivnu vrijednost (masno je ili sadrži kalcij). Od toga rastem je razlog koji se s povećanjem dobi čuo sve rjeđe.
Uglavnom, djeca sasvim dobro znaju prepoznati koja hrana je zdrava, a koja nije, iako su imali problema sa svrstavanjem hrane kao što je prženi krompir (trebali su ga svrstati u nezdravu hranu, ali ih je zbunjivalo što je krompir povrće).