Grašak s mlijekom
* Sastojci: 500 g grašaka, 100 g maslaca, 2 dl mlijeka, 1 supena kašika začina ili malo soli.
* Priprema
1. Istopite maslac, dodajte grašak i promiješajte.
2. Dodajte mlijeko, začin ili so i pustite da se kuha.
3. Smjesu kuhajute na tihoj vatri sve dok mlijeko ne ispari.
Supa od graška
* Sastojci: 450 g graška, 1 l vode, so, 100 ml vrhnja za kuhanje, 1 kocka povrtne juhe, ulje.
* Priprema
1. Skuhajte grašak do pola u litri vode.
2. jednu polovinu graška propasirajte kao pire krompir, a drugu polovinu ostavite u vodi u kojoj se grašak kuhao.
3. Na laganoj vatri na ulju popržite 1,5 kašiku brašna.
4. Kada zažuti zalijte vodom i brzo miješajte da se ne stvore grudvice. Trebate dobiti gustu, ali glatku smjesu.
5. Na zgusnutu smjesu istresite vodu s cijelim graškom, potom dodajte i grašak koji ste propasirali.
6. Miješajte, a zatim dodajte kocku za juhu i so te kuhajte dok grašak ne omekša i dok voda opet ne proključa.
7. Pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje.
Šarena riža
* Sastojci: 300 g bijele riže, 150 g graška, 2 mrkve, kukuruz šećerac, so.
* Priprema
1. Rižu očistite, operite i skuhajte u lagano zasoljenoj vodi.
2. Skuhajte grašak i mrkvu narezanu na sitne kockice.
3. Na zagrijano ulje stavite kuhanu rižu, umiješajte kuhani grašak, kuhanu mrkvu i kukuruz te posolite.
4. Gotovom rižom punite kalup za puding, rižu malo potisnite kašikom i pažljivo preokrenite na tanjur za serviranje.
Teletina s graškom
* Sastojci: 600 g teletine od buta, 150 g mrkve, 50 ml ulja, 1 glavica luka, peršun, 500 g graška.
* Priprema
1. Teletinu narežite na kockice i prepržite na zagrijanom ulju.
2. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kockice. Sve zalijte vodom i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
3. Dodajte grašak i još kratko prokuhajte. Na kraju umiješajte nasjeckani peršun.