Doručak je najvažniji obrok u danu, a nakon buđenja je tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetnu hranu koja će nam dati energiju, ali i utjecati na kognitivne sposobnosti poput koncetracije, pamćenja i razumijevanja.
Pad energije
Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati „praznim“ kalorijama, tačnije sadrže puno šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spustiti što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti.
Zabrinjavajuće je što konzumirajući takve namirnice za doručak možemo unijeti više od pola dnevne preporučene količine šećera. Postavlja se pitanje koje su to onda kvalitetne namirnice koje bismo trebali konzumirati za doručak.
Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dati će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro.
Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama održavaju konstantnu razinu šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imati ćemo dovoljno energije.
Kvalitetan doručak
Doručak je obrok koji često preskačemo jer volimo duže spavati i ujutro nemamo volje, a ponekad ni vremena pripremiti čak i brzi doručak.
Kvalitetan doručak ne mora biti složen ni skup te ga je najbolje pripremati kod kuće. Napunite frižider svježim sezonskim voćem i povrćem koje ćete koristiti svaki dan i osigurati potreban unos minerala i vitamina.
Jogurt i mlijeko, sirevi i kvalitetne nemasne šunke poslužit će kao odličan izvor bjelančevina koje grade naše mišiće, a žitarice za doručak od cjelovitog zrna i integralni hljeb će nam pružiti energiju kroz cijelo jutro. Zapamtite, redovno doručkovanje je važno za cijelu porodicu.
Zdravi sendvič
Na šnitu integralnog hljeba namažite malo maslaca, stavite 2 šnite pureće šunke ili 2 kašike tune, stavite 2 koluta paradajza i na vrh jednu šnitu sira. Poslužite uz probiotički jogurt.
Jutarnje žitarice s voćem
U zdjelicu ulijte mlijeko, dodajte svoje omiljene žitarice od cjelovitog zrna i narežite kolutiće banane ili jabuke te dodajte malo lješnjaka ili oraha.
Pospite s malo cimeta i uživajte u svom voćno-moćnom doručku.
Jaje na povrću
Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutove, uzmite 2 lista salate te odrežite 2 koluta paradajza. Na salatu složite kolutove paradajza i krastavca i prelijte kašičicom maslinovog ulja, a na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite.
Uzmite šnitu integralnog hljeba i poslužite uz zeleni čaj.