MODERNI ODGOJ

Italijanski psihijatar: Roditelji su krivi za većinu problema, jer žele biti prijatelji djeci

Mi više nemamo djecu, nego male Bude kojima se divimo i koji nasmiju sve

Facebook

E. Ag.

4.6.2024


Poznati psihijatar optužio je moderne roditelje da su se udaljili od tradicionalne uloge, uvijek popuštaju i nikad ne kažu 'ne' svom djetetu.

Kako italijanski psihijatar Paolo Krepet (Crepet) često ističe u svojim predavanjima, većina problema naše djece proizlazi iz kategorije roditelja koji su odbacili svoju tradicionalnu ulogu i odlučili biti prijatelji svojoj djeci, piše Rijeka Danas.

- Kad postoji previše nježan odgoj, to nije dobro. Mi više nemamo djecu, nego male Bude kojima se divimo i koji nasmiju sve. Oni biraju gdje će jesti, na koju će zabavu ići, koji će film gledati. Postali smo roditelji koji uvijek kažu da.

Ovo je pogrešno jer neće im uvijek svi popustiti. Kad odrastu, neko će im reći 'ne'. Možda pri prvoj ljubavnoj frustraciji. Možda na prvom poslu. Roditelji odlaze na prvi poslovni sastanak sa svojim 26-godišnjim sinom. Zatim imamo ljude koji ne šalju djecu na Erasmus da im tamo ne bi bilo hladno. Takvi roditelji su katastrofa. Ne možemo generalizirati, ali u mnogim je slučajevima tako.

Mišljenje ovog poznatog ljekara je:

- Krivi su oni koji su im rekli da su odgovornosti problem, a zapravo su one mjerilo kojim se mjeri nečiji rast. Odgovornosti i sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim životom definiraju odraslu osobu i razlikuju je od djeteta. Ideja o generaciji vječnih adolescenata u četrdesetoj stvarno vam ledi krv u žilama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.