VJEČITE DILEME

Pitanje koje muči mnoge roditelje: Evo kada dijete treba da reagira na svoje ime

Znate kako kažu, ponavljanje je majka znanja

Reakcije beba. Facebook

Z. K.

prije 2 dana

Pitanje koje zanima sve roditelje, ali na njena ne postoji jedan odgovor. Kao i kada je riječ o progovaranju, propuzavanju, prohodavanju, i ovo se razlikuje od djeteta do djeteta.

Kada će beba reagovati na svoje ime

Stručnjaci kažu da se najčešće može prepoznati neka vrsta reakcije kod bebe na svoje ime između osmog i desetog mjeseca života. Ipak, kao i kod ostalih prekretnica, ne postoji tačno određeno vrijeme kada će dijete da prepozna svoje ime, ali se očekuje otprilike do 15. mjeseca da počne da reaguje kada mu se obratite imenom.

Kako dijete počinje da prepoznaje ime

I ovdje treba imati na umu da su sva djeca različita, ali evo po čemu se najčešće može primjetiti da dijete reaguje na svoje ime:

- Kada čuje svoje ime, okreće se da vidi odakle dolazi zvuk

- Na trenutak zastane u onome što trenutno radi jer je čulo svoje ime

- Nasmješi se ili glasom reaguje kada ga čuje

Kako da naučite dijete kako se zove

Odgovor je ovde prilično očigledan – stručnjaci kažu da će dijete najlakše naučiti da prepoznaje svoje ime, ako mu ga ponavljate od najranijeg uzrasta. Znate kako kažu, ponavljanje je majka znanja, tako da što više ponavljate ime, veće su šanse da ga mališan zapamti. S tim u vezi, bolje je da mu se obraćate imenom, nego nekim nadimkom, upravo iz ovog razloga.

Šta kada dijete ne prepoznaje svoje ime

Roditelji se često zabrinu ako mališan ne prepoznaje svoje ime, naročito ako je u pitanju prvo dijete, pa nisu baš sigurni do kada se to toleriše. Činjenica je da svako dijete ima neki svoj tempo razvoja, ali ako dijete baš nikako ne reaguje na ime poslije 12. mjeseca života, a često mu se obraćate na taj način, posavjetujte se sa pedijatrom.

Ukoliko dijete, pored svega što radite, ne počinje da reaguje na svoje ime, to bi mogao biti rani znak autizma, i zato je važno da popričate sa pedijatrom, jer je reagovanje na vrijeme od velike važnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.