PREPORUKA

Ovako treba da izgleda jelovnik za mališane

Prehrambene navike mališani usvajaju od svojih roditelja i drugih bližih članova porodice

Zdravi obroci za djecu. Facebook

Z. K.

18.7.2024

Želite da su vam djeca zdrava te da imaju sve potrebno za normalan rast i razvoj? Nije vam svejedno hoće li dijete jesti više povrća ili namirnica koje u sebi nemaju previše hranjivih nutrijenata? Kao i svaki drugi roditelj, želite znati koja je najbolja hrana za djecu kako bi dobilo sve što mu treba.

Životne navike

Vitamini, proteini, minerali, vlakna… Najbolja hrana za djecu je ona koja uključuje namirnice s visokim udjelom neophodnih vitamina i minerala, kao i drugih sastojaka. Djetetu je potrebno od samog početka usaditi zdrave životne navike, koje će mu omogućiti veći kvalitet življenja i manje bolesti.

Djeca trebaju prehrambene navike usvojiti od svojih roditelja i drugih bližih članova porodice, jer će samo tako navike ostati i kasnije se prenositi na druge generacije.

Želite li da djeca bez problema prihvate vaša pravila, uključite i njih u pripremu hrane. Pokažite im kako to može biti zabavno te da budu dio pripreme njihovog omiljenog jela, u kojem ćete svi uživati.

Djeci je potrebno od početka pokazati koliko je važno da jedu za stolom, a ne ispred televizora, te kako za ručak ili neki drugi obrok treba uzeti dovoljno vremena, a ne pojesti kao da su na utrkama.

Svježe voće

Također, roditelji bi djeci trebali davati svježe voće i povrće te davati više svježeg povrća nego kuhanog, u kojem se gubi veliki dio nutrijenata. Najbolja hrana za djecu podrazumijeva proizvode od integralnih žitarica, smeđu rižu, mahunarke, a ne treba zaboraviti na prirodne sokove, u kojima nema dodanog šećera nego samo onoga koji se već nalazi u voću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.