ISTRAŽIVANJE

Kod djece uočena zabrinjavajuća posljedica koronavirusa: Kratkovidost u porastu

Rana intervencija može da uspori, čak i da zaustavi progresiju kratkovidosti kod djeteta

Ograničenja u vrijeme pandemije COVID-19 negativno utjecala na razvoj vida kod djece. Facebook

E. Ag.

prije 2 sata 27 minuta

Kratkovidost ili miopija postaje sve ozbiljniji zdravstveni problem, naročito među djecom. Svako treće dijete u svijetu pati od ovog poremećaja vida, pokazuje globalno istraživanje u kojem je učestvovalo više od pet miliona dece i tinejdžera iz 50 zemalja.

Istraživanje je pokazalo da se miopija među mladima utrostručila u razdoblju između 1990. i 2023. kada je porasla na 36 posto, a značajan porast kratkovidosti među decom primijećen je posebno nakon pandemije koronavirusa.

Istraživači smatraju da su ograničenja u vrijeme pandemije COVID-19 negativno utjecala na razvoj vida kod djece i tinejdžera, s obzirom na to da su oni dosta vremena provodili ispred ekrana, a manje na otvorenom, što je dodatno utjecalo na razvoj kratkovidosti.

- Dokazi koje smo prikupili ukazuju na potencijalnu povezanost pandemije i ubrzanog pogoršanja vida među mladim odraslim osobama - napisali su naučnici, piše BBC.

Kako nastaje kratkovidost

Kratkovidost se javlja kada se svjetlost ne fokusira tačno na žutu mrlju (makulu), već se fokusira ispred nje. To dovodi do toga da kratkovide osobe vide jasno objekte u blizini, ali im udaljeni objekti postaju mutni.

Smatra se da je genetika u kombinaciji sa načinom života, što uključuje i pretežan boravak u zatvorenom prostoru, faktori koji doprinose razvoju kratkovidosti.

Kratkovidost obično počinje u djetinjstvu, za vrijeme pohađanja osnovne škole i ima tendenciju pogoršanja sve dok organ oka ne prestane da raste, a to je oko dvadesete godine života.

Miopija kod djece se obično javlja tokom školskih dana, a prvi signal na koji je potrebno obratiti pažnju je da se dijete žali da ne vidi dovoljno jasno ono što piše na tabli ili da žmirka kako bi izoštrilo vid.

Prvi znaci kratkovidosti

- Glavobolja

- Zamućen vid

- Poteškoće u čitanju riječi sa distance, kao što je čitanje sa table u školi

- Problem sa uočavanjem predmeta na većoj udaljenosti

- Često treptanje ili čkiljenje

- Često trljanje očiju

Rana intervencija ključna

Ukoliko se ne reaguje pravovremeno, najčešće brzo napreduje. Visoka kratkovidost povezana je sa komplikacijama koje mogu oštetiti vid kao što su glaukom i ablacija mrežnjače.

Rana intervencija može da uspori, čak i da zaustavi progresiju kratkovidosti kod djeteta.

Djevojčice sklonije da razviju kratkovidost

Studije pokazuju da su djevojčice i mlade žene podložnije razvoju kratkovidosti u poređenju s dječacima.

Razlozi uključuju manjak vremena provedenog na otvorenom i raniji početak puberteta kod djevojčica, što može utjecati na zdravlje očiju.

Statistika upozorava

Globalno istraživanje je pokazalo da su najviše stope kratkovidosti zabilježene u Aziji, s tim da čak 85 posto djece u Japanu i 73 posto u Južnoj Koreji pati od miopije. U Kini i Rusiji, više od 40 posto mladih također pokazuje znakove kratkovidosti.

Nasuprot tome, u zemljama poput Paragvaja i Ugande, stopa kratkovidosti iznosi oko jedan posto, dok u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i SAD taj broj iznosi oko 15 posto.

Stručnjaci upozoravaju da bi do 2050. godine više od polovine tinejdžera moglo da pati od ovog poremećaja, ukoliko se trenutni trendovi nastave.

Rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu "British Journal of Ophthalmology".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.