LEKSIKON ZDRAVLJA

Povišena temperatura nije bolest

Na šta upućuje povišena temperatura kod djece <195> Lijekovi za snižavanje temperature ne liječe osnovnu bolest

Temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 stepeni. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.3.2019

Povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi. To je prva činjenica koju treba zapamtiti svaki roditelj. 


Teško je tačno reći šta je to povišena temperatura, jer je to individualna vrijednost i može biti malo viša ili malo niža od 37 stepeni Celzijevih.


Kod vrlo male djece i dojenčadi i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije, a kod novorođenčadi ozbiljna se infekcija može manifestirati i sniženom tjelesnom temperaturom.


U normalnim okolnostima, tjelesna temperatura je najviša oko 16 sati, a najniža oko četiri sata ujutro. Za dojenčad se preporučuje rektalno mjerenje, ali u tom slučaju temperatura je za pola stepena viša nego kad se mjeri oralno.


Vrijednost temperature mjerene ispod pazuha iznosi otprilike 0,5 stepeni Celzijevih manje od oralno mjerene vrijednosti.


Kako "skače" temperatura

Za temperaturu tijela odgovoran je hipotalamus, dio mozga koji ima ulogu termostata. Kada dođe do infekcije, on mijenja temperaturu i postavlja kao normalnu novu vrijednost koja je viša od uobičajene.

Mada tjelesna temperatura "skače", svi obično osjetimo hladnoću ili čak počnemo drhtati. To se zbiva zato što tijelo pokušava stvoriti dodatnu toplinu.

Kada se dostigne novopostavljena tjelesna temperatura koju je tražio hipotalamus, drhtanje prestaje. A kada se tjelesna temperatura počinje vraćati na staro, počinje znojenje. To je način na koji se tijelo oslobađa viška topline.


Šta znači povišena temperatura

Povišena tjelesna temperatura obično označava tjelesni odgovor na infekciju bakterijama i virusima.

Međutim, i sunčane opekotine mogu, također, uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu.

Neka djeca razviju povišenu temperaturu nakon rutinske vakcinacije protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) ili pneumokoka.

Neki lijekovi mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu (lijekovi protiv visokog tlaka ili epilepsije).


Kada snižavati temperaturu?

Temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5, mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 stepeni.

Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija, opća slabost.


Čime izmjeriti temperaturu djetetu?

Digitalni toplomjeri su najbolja opcija, s obzirom na to da kratko nakon primjene daju rezultat koji se lako očitava. Osim digitalnih, koji se mogu primijeniti ispod pazuha, u čmar i u usta, postoji i nešto skuplja verzija toplomjera koji se stavljaju u uho.

Jedno sigurnosno pravilo može se primijeniti na sve vrste toplomjera: ne ostavljajte dijete bez nadzora o bilo kojoj vrsti toplomjera da se radi!


Kada potražiti liječnika?

Povišena temperatura često je razlog za roditeljsku paniku, a djeca je obično dobro podnose. Zato se roditeljima preporučuje da više pažnje poklanjaju općem stanju djeteta i njegovom ponašanju nego vrijednostima koje pokazuje toplomjer.


Zato zapamtite:

- Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati, vjerojatno nema razloga za zabrinutost.

- Javite se liječniku ukoliko je dijete nemirno, iritabilno, ima ozbiljnu glavobolju ili bol u trbuhu ili druge simptome koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu.

- Javite se liječniku ukoliko povišena temperatura traje više od jednog dana kod djeteta mlađeg od dvije godine ili duže od tri dana kod djeteta starijeg od dvije godine.

- Temperaturu od 38,5 stepeni obično nije potrebno snižavati.


Liječenje uzroka

Liječenje ovisi o uzroku povišene temperature. Liječnik će, vjerovatno, propisati antibiotike za bakterijske infekcije, poput upale pluća ili angine. Kod virusnih infekcija, npr. želučane prehlade (gastroenteritisa) ili mononukleoze, najbolje liječenje je odmor i mnogo tekućine.


Važno za bebe mlađe od 12 mjeseci

Kada tražiti liječničku pomoć i savjet za dojenčad? Evo nekoliko općih uputa:

- Ako je dijete mlađe od dva mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 stepeni ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija;

- Ako je starije od dva mjeseca i ima temperaturu 38.9 stepeni i višu;

- Ako novorođenče ima temperaturu nižu od prosječne, pogotovo manju od 35 stepeni rektalno.

- Ako ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno - npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče; zatim ako je dijete usporeno i pospano ili djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od dvije godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!


Domaći, provjereni lijekovi i postupci

1. Djetetu koje ima povišenu temperaturu uvijek ponudite blagi čaj od zove.

2. Vrlo efikasna i preporučljiva metoda koju roditelji, uglavnom, dočekuju s

omalovažavanjem, jeste tuširanje djeteta mlakom vodom.

3. Preporučljivi su mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja.


Pazi!

1. Dajte djetetu mnogo tečnosti, jer postoji opasnost od dehidracije.

2. Najbolje piće je voda.

3. Osigurajte djetetu mnogo odmora.


I još

- Najbolji način sprečavanja "skakanja" tjelesne temperature je što manje izlaganja infekcijama.

- Jedan od najefikasnijih načina je - često pranje ruku.

- Naučite djecu da često peru ruke, a posebno:

1. Prije jela,

2. Nakon toaleta,

3. Nakon boravka u prostorijama gdje boravi mnogo svijeta,

4. Nakon posjete ambulantama,

5. Nakon milovanja pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.


Roditeljima na znanje

1. Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja - npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova, a uzroka naravno, može biti mnogo više.

2. Kada vam liječnik savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.

3. Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit će snižavanje povišene tjelesne temperature.

4. Važno je znati i da se povišenom temperaturom organizam bori i brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.