Da bi se u namirnicama maksimalno zadržali hranjivi sastojci važni za pravilan rast i razvoj djeteta, važno je da se tokom pripremanja hrane pridržavamo određenih pravila:
- Voće i povrće treba dobro oprati prije nego što pristupite njegovoj daljoj obradi - guljenju, siječenju, kuhanju.
- Da bi se zadržali vitamini B i C, namirnice ne treba potapati. Treba ih oprati prije guljenja, a zatim oljuštiti, očistiti i ponovo dobro oprati.
- Pošto se vitamini nalaze tik ispod kore, ukoliko je neophodno oguliti namirnicu, to treba pažljivo uraditi, da kora bude što tanja.
- Prilikom siječenja i guljenja voća i povrća treba upotrijebiti oštar nož, jer prilikom nagnječenja tkiva dolazi do uništavanja vitamina A i C.
- Voće i povrće treba uzimati što više u sirovom stanju, u obliku salata, koje treba pripremati neposredno pred jelo, jer isječeno voće i povrće stajanjem gubi vitamine.
- Ne bacajte spoljašnje, grubo lišće zelene salate, jer je bogatije vitaminima, kalcijem i željezom nego unutrašnje.
- Sjeckani peršunov list i celerov list dodati jelu (posebno supama i čorbama) tek kada ga skinete s vatre.
- Bolje je koristiti zamrznuto nego konzervirano ili od stajanja uvelo voće i povrće. Zamrzavanjem ono zadržava hranljive sastojke i energetsku vrijednost koja je postojala u momentu zamrzavanja.
- Prilikom kuhanja koristiti što manje vode, slabiju temperaturu i kuhati hranu što je moguće kraće.
- Ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali povrće: iskoristite je za pripremanje supe, sosova, napitaka.