SAVJETI

Idealno vrijeme za prvi bicikl: Važno je da dijete ima razvijene ove vještine

Fizički faktori koji određuju najbolje vrijeme za učenje najviše ovise o sigurnom održavanju ravnoteže, rotacijskoj brzini točkova i propulziji

Smatra se da su spremni od treće godine. Pixabay

Dž. R.

21.5.2024

Želite da kupite djetetu bicikl, ali niste sigurni je li pravo vrijeme i koji izabrati? Važno je da znate da djetetova sposobnost da savlada vožnju bicikla zavisi o njegovoj motorici, fizičkom razvoju i koordinaciji. Kada se sve to uzme u obzir, smatra se da dijete može da vozi bicikl već od treće godine, ali mu, naravno, treba pomoći.

Osjećaj za ravnotežu

Da bi dijete počelo s vožnjom bicikla, mora stvoriti osjećaj za ravnotežu i imati pojam o koordinaciji. Djeca koja nisu u fazi samostalnog hodanja također nisu ni u mogućnosti održavati se uz pomoć pokretnih igračaka, s naglaskom na bicikl.

Dakle, fizički faktori koji određuju najbolje vrijeme za učenje najviše ovise o sigurnom održavanju ravnoteže, rotacijskoj brzini točkova i propulziji, odnosno sili za savladavanje otpora. Pomoćni točkovi izvrstan su način na koji će dijete održati koordinaciju, a sam čin pedaliranja pružit će mu osjećaj za kontrolu brzine.

U dobi do 4 godine

Djeca koja imaju 3 ili 4 godine nalaze se u periodu značajnog napretka grubih motoričkih sposobnosti. Vrijeme je to kada uče balansirati na jednoj nozi, hodati na prstima, penjati se i preskakati. 

Trogodišnjaci tako mogu pedalirati, koristiti rukohvat i upravljati objektima koji imaju tri točka kao što su tricikli, ali još nemaju razvijenu visoku razinu održavanja ravnoteže koju zahtijeva vožnja na dva točka.

U mnogim slučajevima zbog jačanja koordinacije i mišićne kontrole, trogodišnjaci i četverogodišnjaci mogu bez većih problema upravljati malim biciklima s pomoćnim točkovima ili biciklima koji nemaju pedale, već se pokreću odgurivanjem od tla.

Djeca do 5 godina

Djeca koja su navršila 4 ili 5 godina gube interes za pomoćne točkiće ili odgurivanja te se počinju zanimati za bicikle koje koriste starija djeca. Većina petogodišnjaka ima razvijenu ravnotežu i koordinaciju koja im je potrebna za upravljanje biciklom bez ikakvih pomoćnih dodataka. 

Međutim, iako su petogodišnjaci sposobni upravljati većim biciklom, još ne razumiju da postoji mogućnost povreda prilikom vožnje na prometnoj trasi ili bez zaštitne kacige.

Djeca u ovoj dobnoj skupini nerijetko podliježu padovima i kojekakvim povredama koje je uz pratnju odrasle osobe lako izbjeći, pa budite na dodatnom oprezu. U ovoj je dobi zbog nešto sporijih refleksa, potrebno razmisliti o korištenju nožnih kočnica, kako bi se u slučaju potrebe bez razmišljanja lakše zaustavili.

Djeca do 12 godina

Većina šestogodišnjaka potpuno je sposobna fizički upravljati biciklom bez pomoćnih točkića uz vrlo dobar, odnosno odličan osjećaj za izbjegavanje opasnosti i s njima povezanih povreda. 

Također, koordinacija i dobro razvijeni refleksi u ovoj im dobi dopuštaju korištenje ručnih kočnica. Djeca koja se nalaze u dobi od devet do 12 godina dovoljno su velika da mogu koristiti i bicikle s više brzina pa je ovo vrijeme raznih eksperimenata, poput brze vožnje ili vožnje u prometu.

Dodatni savjeti

Kako bi vaše dijete u vožnji bilo što sigurnije, kupite mu bicikl koji odgovara njegovoj dobnoj skupini. Dakle, veličina bicikla treba djetetu osigurati ugodno upravljanje njime, s visinom sjedala koja će mu omogućiti da istovremeno s oba stopala dotakne tlo. 

Svakako imajte na umu da bi djeca u vožnji biciklom trebala koristiti zaštitnu kacigu, koja na glavi ne smije biti prečvrsta, ali ni prelabava. Osim glave, dobro je zaštititi i tijelo, a to je najbolje učiniti raznim vrstama štitnika za koljena i laktove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.