VODIČ ZA RODITELJE

Strano tijelo u jednjaku: Šta učiniti ako dijete proguta nešto

Predmeti koji se često gutaju uključuju kovanice, baterije, male igračke, magnete, dugmad i nakit

Potražite pomoć liječnika. Facebook

Dž. R.

14.8.2024

U većini slučajeva, ukoliko dijete nešto proguta, strano tijelo prođe kroz njegov sistem bez nanošenja štete, međutim može se desiti i situacija koje se mnogi plaše, a to je ozbiljni zdravstveni rizik. 

U takvim situacijama jako je važno da roditelji znaju kako postupiti.

Strano tijelo u jednjaku

Kada se predmet pomakne iz usta u jednjak, to se naziva “gutanjem stranog tijela“. Pediatric Surgical Associates izvještava da se godišnje u SAD-u kod djece dogodi približno 70.000 slučajeva gutanja stranog tijela, što posebno pogađa malu i predškolsku djecu koja su prirodno znatiželjna i često istražuju stavljanjem predmeta u usta.

Predmeti koji se često gutaju uključuju kovanice, baterije, male igračke, magnete, dugmad i nakit.

U većini slučajeva roditelji vide koji je progutani predmet, ali često osjećaj stranog tijela u jednjaku i znakovi poput prekomjernog slinjenja, povraćanja, odbijanja jela ili bolova u prsima mogu biti prvi pokazatelji.

Aspiracija stranog tijela 

Kada predmet uđe u dišne ​​puteve, to je poznato kao “aspiracija stranog tijela“. Djeca mlađa od četiri godine posebno su izložena riziku, često udišu prehrambene namirnice poput kokica ili orašastih plodova ili male predmete poput perlica ili nakita. 

Starija djeca mogu slučajno udahnuti predmete poput kapica za olovke ili šarafa.

Neposredni simptomi mogu uključivati ​​bučno disanje. Ako je predmet hrana, simptomi se mogu razviti danima kasnije, kako se širi.

Kako postupiti

Simptomi možda neće uvijek biti vidljivi, čak i ako se neki predmet zaglavi u dušniku. Opasnost od predmeta može varirati. 

Ako dijete proguta mali, neoštar predmet poput plastične kuglice, možda neće biti potrebno odmah posjetiti liječnika.

Kod progutanih novčića ili malih metalnih predmeta odmah se obratite liječniku.

Oštri predmeti ili baterije zahtijevaju hitnu pomoć. Višestruke magnete također treba hitno tretirati jer mogu izazvati ozbiljne blokade.

Ako niste sigurni što je dijete progutalo, potražite savjet liječnika unutar 24 sata. Od ključne je važnosti da roditelji ili skrbnici ostanu mirni i pruže što više detalja o incidentu.

Gutanje baterija

Dugmaste baterije su posebno opasne jer mogu izazvati ozbiljne opekline u jednjaku unutar dva sata. S njihovom povećanom prevalencijom u raznim uređajima hitni slučajevi gutanja baterija rastu.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da odmah napravite rendgensko snimanje ako se baterija proguta. Ako je baterija izašla iz jednjaka, dijete se može nadzirati kod kuće dok se prirodno ne izbaci. Kontaktirajte liječnika ako se pojave simptomi poput groznice, bolova u trbuhu, povraćanja ili krvi u stolici.

Healthnews predlaže davanje meda za neutralizaciju pH ako se proguta dugmasta baterija, ali to treba učiniti samo nakon savjetovanja s pedijatrom. Med nije prikladan za djecu mlađu od jedne godine, osobe alergične na med, osobe s perforacijom jednjaka ili sepsom.

Važni simptomi

Odmah potražite liječničku pomoć ako dijete ima ove simptome: povraćanje, slinjenje, gađenje, odbijanje jela, kašalj, teško disanje, bučno disanje, bol u prsima ili trbuhu.

Liječnik će najprije postaviti detaljna pitanja o incidentu, kao npr. je li dijete bilo samo i koji su neposredni simptomi uočeni. Rendgenska snimka pomoći će locirati predmet i odrediti je li zaglavljen u dušniku.

Liječnik bi mogao pokušati ukloniti predmet ili ga gurnuti u želudac. Pedijatrijski kirurzi mogu koristiti scope za uklanjanje predmeta u kratkom postupku pod sedativima, nakon čega dijete obično može brzo otići kući.

Sprječavanje gutanja 

Kako biste spriječili ove incidente, male, oštre predmete i predmete na baterije držite izvan dohvata. 

Provjerite jesu li pretinci za baterije sigurni i spremite rezervne baterije na sigurno. Izbjegavajte igračke s malim odvojivim dijelovima i osigurajte da starija djeca ne ostavljaju male igračke dostupne mlađoj braći i sestrama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.