SAVJETI

Psihologinja objasnila: Evo zašto se dijete najgore ponaša prema roditeljima

Ignorisanje lošeg ponašanja i hvaljenje dobrog ponašanja odličan je pristup

Blage kazne. Facebook

Z. K.

27.8.2024

Nije rijetkost da vam djecu svi hvale kako se divno ponašaju u vrtiću, kod djeda i bake ali kako dođu kući, sa vama su užasni, ništa ne slušaju i rade sve što ne treba. Zašto se ovo dešava? Psihologinja Kris Minog ima nekoliko sjajnih savjeta za iscrpljene roditelje da podstaknu bolje ponašanje kod kuće.

Dom je tamo gdje je nevaljalo dijete

Kris kaže da je ignorisanje lošeg ponašanja i hvaljenje dobrog ponašanja odličan pristup i da ako napravite korak unazad, često možete da uočite razloge za loše ponašanje djeteta.

- Razmislite o tome kako se ponašaju i kako porodica funkcioniše. Dakle, ako imate četvorogodišnje dijete koje ide u vrtić pet dana od sedam, i ono je zaista dobro pet dana zaredom, a onda se vrati kući roditeljima i njegovo ponašanje postaje nesnosno – to je zato što je provelo pet dana tako što je stalno bilo dobro – kaže ona.

Dom je tamo gdje je srce, a također je i mjesto gdje se djeca osjećaju dovoljno bezbjedno da se opuste – i možda testiraju neke granice. Ovo je jako naporno za iscrpljene roditelje, a nije baš zabavno ni za djecu.

- Dom je prostor gdje mogu da se oslobode i mogu da pokušaju da se loše ponašaju. To zaista može da preplavljuje roditelje koji rade ili jednostavno nemaju tu mentalnu energiju za četvorogodišnjaka - kaže Kris.

Birajte bitke

Iako je impulsivna reakcija da dijete ukorite i kaznite za svaki pogrešan korak, Kris savjetuje roditeljima da počnu sa malim i da prvo pokušaju da se pozabave najozbiljnijim ponašanjem.

- Ono što treba da uradite je da izaberete svoje bitke. Odaberite stvari koje su zaista važne vama i vašoj porodici i fokusirajte se na njih. Ako postoji porodična vrijednost ili društveno ponašanje koje dijete radi, a koje je zaista neprihvatljivo, onda se držite dosljedno te jedne stvari – dodaje ona.

Umjetnost blagih posljedica

Kris kaže da bi „blage posljedice“ poput ograničavanja pričanja priče za laku noć mogle biti odgovor.

- Veoma nježne posljedice su reći: „Ako ti uradiš ovo, onda ćemo mi ono. Ako si grub prema nama, onda večeras neće biti priče od mame i tate“. To nije nešto što negativno utiče na njihov život, ali je efikasno jer privuče pažnju. Ono što je važno naglasiti, samo zato što dijete ne dobija priču ili nešto što voli, ne znači da neće dobiti ljubav. To ne znači da dijete neće dobiti zagrljaj prije nego što ode u krevet. Bitno je da dijete riješi da ako želi tu priču, morat će da promijeni svoje ponašanje - kaže Kris.

Druge nježne posljedice mogu biti stvari kao što ukidanje deserta poslije večere ili TV-a prije spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.