Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina (jedan red) crne čokolade moglo bi omogućiti smanjenje za 69 posto opasnosti od preeklampsije, poremećaja u trudnoći izazvanog opasnim povećanjem krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje grupe naučnika s američkog univerziteta "Yale".
Američki naučnici su između 1996. i 2000. godine proveli istraživanje koje je obuhvatilo 2.291 trudnica, kod kojih je provjeravano konzumiranje čokolade u prvom i trećem tromjesečju trudnoće.
Oni su istovremeno i u pupčanim vrpcama beba pri rođenju mjerili nivo alkaloida teobromina koji se nalazi u čokoladi i stimulira rad srca i opušta i širi krvne sudove, smanjujući na taj način opasnost od preeklampsije.
Čokolada je, također, bogata i magnezijem koji pomaže u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i moćnim antioksidansima flavonidima.
Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja je praćena opasnim rastom krvnog pritiska, oticanjem nogu i ruku i izlučivanjem bjelančevina putem mokraće.
Preeklampsija može preći u eklampsiju, koja je praćena napadima nalik na epileptične, tokom kojih trudnica nije svjesna, a koji mogu imati vrlo ozbiljne posljedice i po majku, i po dijete.
Eklampsija je danas relativno rijetka, posebno kod žena koje redovno odlaze na ginekološke preglede, ali i dalje predstavlja ozbiljnu komplikaciju.