SAVJETI

Razmak između trudnoća: Šta je najzdravije za mamu i bebu

Istraživanja su pokazala da žene koje se odlučuju na novu trudnoću manje od 18 mjeseci nakon poroda - imaju veće šanse od prijevremenog poroda

Kada je pravo vrijeme za novu trudnoću. Instagram

E. Ag.

2.2.2023


Kada sljedeći put zatrudnjeti je odluka koja nije uvijek pod kontrolom supružnika. Ipak, naučnici smatraju kako preveliki ili premali razmak između trudnoća može predstavljati rizike i za mamu i za bebu.

Istraživanja su pokazala da žene koje se odlučuju na novu trudnoću manje od 18 mjeseci nakon poroda - imaju veće šanse od prijevremenog poroda.

Ostali rizici malog razmaka između trudnoća

Stručnjaci smatraju da je nova trudnoća u razmaku unutar šest mjeseci nakon posljednjeg poroda povezana s povećanim rizikom od: preranog odvajanja posteljice, male porođajne težine, prirođenih poremećaja, šizofrenije, autizma (ako je razmak manji od 12 mjeseci).

Mali razmak između trudnoća povezan je s malom porođajnom težinom, ali i povećanim rizikom od komplikacija poput preranog odvajanja posteljice i placente previje kod žena koje su prvo dijete rodile carskim rezom. Isto tako, začeće koje se događa unutar 12 mjeseci od poroda povezano je i s većim rizikom od autizma kod drugog djeteta.

5 stvari koje treba uzeti u obzir prije planiranja drugog djeteta

Stručnjaci tvrde kako mali razmak između trudnoća ne dopušta tijelu dovoljno vremena za oporavak od prethodne trudnoće i poroda.

S druge strane, veliki razmak između trudnoća, onaj od pet godina i više, također je povezan s prijevremenim porođajem i malom porođajnom težinom. Neki stručnjaci smatraju kako je velik razmak između trudnoća povezan i s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka i znakovima oštećenja drugog organskog sistema, najčešće bubrega - preeklampsija.

Ipak, nije jasno zašto tačno veliki razmaci između trudnoća uzrokuju zdravstvene probleme. Moguće je da s vremenom nestanu korisne fiziološke promjene koje donosi trudnoća, a neodređeni faktori, kao što su bolesti majke, također mogu igrati ulogu.

Naravno, postoje mnogi drugi faktori, osim zdravlja, koji utječu na razmak između dobi djece: vaša dob, prihodi, koliko djece želite imati i kakvu vrstu odnosa biste htjeli da djeca imaju.

Koji je najbolji razmak između trudnoća

Kako biste smanjili rizik od komplikacija u trudnoći i drugih zdravstvenih problema, stručnjaci savjetuju kako je najsigurnije pričekati 18 do 24 mjeseca nakon posljednjeg poroda, ali ipak manje od pet godina. Ovi rizici i preporuke ne primjenjuju se na parove koji su imali spontani pobačaj. Ako ste zdravi i osjećate se spremno, ne trebate puno čekati na novu trudnoću nakon pobačaja.

Na kraju krajeva, odluka o novoj trudnoći u potpunosti je lična stvar. Ne postoji savršeno vrijeme za sljedeće dijete. Čak i ako pažljivo planirate sljedeću trudnoću, ne možete uvijek kontrolirati kada će se začeće dogoditi. U svakom slučaju, razumijevanje rizika povezanih s razmacima između trudnoće mogu vam pomoći donijeti informiranu odluku o tome kada proširiti svoju porodicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.