BUDITE OPREZNE

Temperatura u trudnoći: Kako ju najlakše skinuti i kada se obratiti ljekaru

Temperatura u prvom tromjesečju, prvenstveno visoka i vrlo visoka, sa sobom nosi najveći rizik

Temperatura može izazvati komplikacije. Facebook

Z. K.

prije 3 dana

Temperatura u trudnoći skida se kao i uobičajena temperatura, ali je važno obratiti se ljekaru zbog lijekova koje trudnice ne smiju konzumirati. Iako je temperatura kod svake osobe razlog za zabrinutost, temperatura u trudnoći sa sobom nosi još veći rizik jer, ako je visoka i dugotrajna, može izazvati komplikacije i naštetiti plodu, posebno u prvom tromjesečju.

Šta je uzrokuje 

Temperatura je znak da se tijelo bori s određenom vrstom infekcije. Najčešće se radi o urinarnim infekcijama ili respiratornim virusima. Uz visoku tjelesnu temperaturu u trudnoći, mogu se javiti i kratkoća daha, bolovi u leđima i kostima, trnci, zimica, ukočenost vrata, a ako je riječ o temperaturi koja je nastala zbog trovanja hranom, bit će prisutni i povraćanje te proljev.

Kako sniziti

Kao što je već navedeno, temperaturu u trudnoći je potrebno snižavati odmah, a ako se radi o blago povišenoj temperaturi, odnosno onoj koja ne prelazi 38 stepeni, možete ju pokušati sniziti sami i to hladnim oblozima i konzumiranjem puno tekućine poput hladne vode, nezaslađenog čaja i supe.

Kada su u pitanju lijekovi koje trudnice smiju koristiti za snižavanje temperature, važno je naglasiti kako ne smiju uzimati aspirin ni ibuprofen već se preporučuje uzeti paracetamol.

No, za konzumaciju bilo kojeg lijeka u trudnoći potrebno je savjetovati se s ljekarom kako bi on prepisao lijekove koje smatra najboljima, a on će odrediti i potrebnu količinu.

Kako temperatura u trudnoći utječe na dijete

Temperatura se može pojaviti u svakom dijelu trudnoće i dobit će je otprilike svaka treća trudnica, a većina će ih roditi u potpunosti zdravo dijete. No, ipak valja biti oprezan.

Temperatura u prvom tromjesečju, prvenstveno visoka i vrlo visoka, sa sobom nosi najveći rizik jer može povećati šanse da dijete bude u spektru autizma, ima zečju usnu ili rasjek u nepcu i ima srčane mane.

Visoka i dugotrajna temperatura u trudnoći, posebno u vrlo ranim stadijima, može izazvati i pobačaj. Upravo je zato važno obratiti se liječniku. Temperatura iznad 37,7 stepeni smatra se povišenom, a iznad 38 i 39 stepeni smatra se visokom i vrlo visokom temperaturom.

Čim primijetite znakove temperature, počnite ju skidati te se obratite ljekaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.