SISTEM HLADNOG LANCA

Brčko: Unaprijeđen sistem imunizacije

Kako bi se spriječilo širenje epidemije morbila mora biti vakcinisano više od 95 posto stanovništva, a procenti vakcinisanih u Brčkom iznose ispod 60

Arhiva

FENA

9.8.2024

U cilju modernizacije i proširenja kapaciteta za čuvanje i transport vakcina, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH provodi aktivnosti na poboljšanju sistema imunizacije kako bi se zadovoljili kriterijumi sigurnosti, kvalitete i efikasnosti.

Emina Hajdarević, magistar farmacije u Pododjelu za zdravstvo i ostale usluge kaže da je zahvaljujući izutetno dobroj saradnji između UNICEF-a i Odjeljenja za zdravstvo došlo do značajnog unaprjeđenja sistema za skladištenje vakcina.

Ona kaže da se aktivnostima na osavremenjivanju imunizacije teži ka postavljanju najviših standarda u upravljanju vakcinama tako što će se ojačati tzv. sistem hladnog lanca.

- Dobili smo sistem koji se sastoji od hladne komore u koju se može smjestiti dovoljna količina vakcina. Dobili smo elektronske sisteme za praćenje temperature čime ćemo sistem imunizacije dodatno unaprijediti - kaže Hajdarević.

Epidemija morbila je izbila zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, zbog čega se raznim aktivnostima nastoji podići značaj o važnosti imunizacije u Distriktu, dodaje Hajdarević. Apelovala je na sve roditelje da u što skorijem vremenu vakcinišu djecu protiv morbila kako bi se smanjila mogućnost širenja epidemije.

Hajdarević kaže da se skladištenje vakcina protiv pandemije COVID 19 vrši u specijalnim frižiderima.

Kako bi se spriječilo širenje epidemije morbila mora biti vakcinisano više od 95 posto stanovništva, a procenti vakcinisanih u Brčkom iznose ispod 60 posto zbog čega proces imunizacije još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, zaključila je Hajdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.