HNK

Povećanju plaće prosvjetari se mogu nadati tek u septembru

Do generalnog štrajka 9. marta neće doći

Zgrada Vlade HNK: Slijedi rebalans budžeta. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

28.2.2020

Iako se posljednjih dana iznose informacije o tome da će prosvjetari  u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stupiti u generalni štrajk 9. marta, kako nam je jučer potvrđeno, to se, za sada, ipak neće dogoditi, jer je Kantonalna vlada počela uvažavati sindikalne zahtjeve.

Prema riječima Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNK, njihov višemjesečni pritisak na Vladu HNK rezultirao je time da će, kako sada stvari stoje, jedan dio njihovih zahtjeva biti ispunjen.


Lauš: Višemjesečni pritisak. M. Smajkić

- Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku o isplati 1,5 miliona KM za sudske presude, i to milion za vansudske nagodbe i 500.000 maraka za isplatu duga temeljem redovnih izvršenja sudskih odluka. Nadalje, kad je riječ o zbrinjavanju radnika, njih između 80 i 100 dobit će ugovore na neodređeno, a donesena je i odluka o tome da će u javnu raspravu biti upućen zakon o osnovnom obrazovanju - kazao je Lauš.

Činjenica je, podvukao je, da još nisu riješili osnovni zahtjev koji se odnosi na povećanje plaća kroz koeficijente. Rečeno im je da to neće biti moguće riješiti bez rebalansa budžeta, što se očekuje u septembru.

- Uputili smo zahtjev da prvo povećanje, povišica od osam posto, bude od 1. septembra, a potom od 1. januara 2021. godine da uslijedi nova od osam posto i o tome će se razgovarati na sjednici Vlade – naglašava Lauš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.