STOGODIŠNJICA HODOLJUPCA

U Konjicu promovirane dvije knjige i prikazan dokumentarni film

U rodnoj kući Zuke Džumhura organiziran Dan otvorenih vrata i likovna radionica

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

24.9.2020

Autorica knjiga s promotorima. S. Džajić

U okviru manifestacije obilježavanja 100.godišnjice rođenja Zulfikara Zuke Džumhura “Stogodišnjica hodoljupca“ promovirane su knjige „Zapisi u bosanskohercegovačkoj književnosti „ i „Na margini:likovi u romanu Ćamila Sijarića“ autorice prof.dr. Dijane Hadžizukić.

Ona je govoreći o svojim novim djelima kazala da je prva knjiga zbirka njenih radova s naučnih književnih skupova na kojima je učestvovala posljednjih godina, dok je druga knjiga monografskog tipa.

- Riječ je o likovima iz romana Ćamila Sijarića, jednog od veoma važnih pripovjedača, koji nam uvijek pruža mogućnost za neka nova i drugačija čitanja.Knjiga je objavljena  u Bijelom Polju, povodom 30.godišnjice od smrti Ćamila Sijarića - kazala je Hadžizukić.

Nakon promocije, za posjetioce je upriličena i projekcija dokumentarnog filma Aleša Kurta „Portret reditelja“ koji je posvećen Mirzi Idrizoviću.

U okviru programa „Stogodišnjica hodoljupca“ jučer je upriličen obilazak i mezara Zuke Džumhura, dok je u njegovoj rodnoj kući organiziran Dan otvorenih vrata i likovna radionica.

- Rodna kuća Zuke Džumhura čuva bogat fundus koji svjedoči o životnom stvaralaštvu našeg najpoznatijeg Konjičanina. Tu su nalaze Zukine karikature, fotografije iz njegovog djetinjstva, susreti s poznatim ličnostima, lični dokumenti, orginalan namještaj star više od 100 godina i još mnogo toga - kazao je uposlenik Zavičajnog muzeja Konjic Muhamed Krnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.