Nakon što su iskoristili sunčane dane za košenje livada i prikupljanje zimske hrane za stoku, povratnici u srebrenička sela ovih dana angažirani su na proizvodnji pekmeza i sirćeta od jabuka za svoje potrebe, ali i za tržište.
Skoro u svakoj avliji po cijeli dan čuju se mašine za mljevenje jabuka i gori vatra ispod bakrenog kazana u kojem se kuha pekmez.
Česta kontrola
Tako je u dvorištu Hidajeta Merdžića iz prigradskog srebreničkog sela Gostilj, gdje je u proizvodnji pekmeza angažirana njegova šesteročlana porodica, ali u pomoć su pritekle i komšije Raza Garaljević, Advija Smajlović i hadži Husein Delić. Svi imaju svoja zaduženja, a Hidajetova majka Azemina Merdžić (78) zadužena je za kontrolu pečenja i degustaciju pekmeza.
- Za kvalitetan pekmez potrebne su zdrave jabuke, kazan od kvalitetnog bakra i tiha vatra. Sok od jabuke kuha se po nekoliko sati uz čestu kontrolu sve dok ne dobije svoju gustinu – pojašnjava Merdžić.