ZADRUGA "POVRTLARSTVO"

Jedini u BiH vakumiraju svježe povrće i voće

Sve je manje onih koji se ozbiljno bave proizvodnjom hrane, kaže Živić

Piše: Lj. Lj.

3.11.2020

Živić: Ove godine planiramo ukiseliti oko 150 tona kupusa. Lj. Ljubojević

Već deset godina Poljoprivredna zadruga „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova kod Bijeljine bavi se organiziranim otkupom voća i povrća. Kroz ovu zadrugu, kaže direktor Mićo Živić, do sada je prošlo oko 470 kooperanata. Odnedavno je u ovoj zadruzi, nabavkom vakumirke, krenulo i vakumiranje svježeg povrća i kiselog kupusa. Svježe povrće i voće trenutno niko ne vakumira u BiH te je Živić po tome pionir u ovoj oblasti.

- Svake godine od 120 do 150 poljoprivrednih proizvođača u Semberiji ugovara plasman svojim proizvoda posredstvom naše zadruge. Nažalost, sela se postepeno prazne i odumiru, tako da se iz godine u godinu smanjuje i broj poljoprivrednih proizvođača. Kompletan repromaterijal se nabavlja u inozemstvu, bilo da je u pitanju sjemenski i sadni materijal ili sredstva za zaštitu bilja. Mijenjaju se i potrebe tržišta, a mladi ljudi bježe sa sela, tako da je sve manje onih koji se ozbiljno bave proizvodnjom hrane -  kaže Živić, ističući da je uz pomoć projekta „Farma dva“ nabavio vakumirku za vakumiranje svježeg voća i povrća, ali i kiselog kupusa.

U ovoj godini planiraju ukiseliti oko 150 tona kupusa.

- Kvalitetom želimo da se izborimo za plasman i da naše proizvode izvezemo. Kreditno sam se zadužio, a ovaj projekt je podržan i od Evropske unije i lokalne zajednice. Vakumirka je nabavljena u Nizozemskoj i njen kapacitet je 20 tona povrća i voća dnevno. Imamo i hladnjaču zapremine 50 tona, koja je u službi poljoprivrednih proizvođača - kaže Živić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.