JANJA

Uređenje korita rijeke od izuzetnog značaja

Jedan od historijskih projekata koji je koštao oko 25 miliona KM

Izgrađen novi most, uređeni korito i obala rijeke. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. LJ.

30.11.2020

U Janji je u proteklih nekoliko godina realiziran kapitalni projekt - uređenje korita rijeke Janje, zahvaljujući između ostalog i nesebičnoj pomoći Vlade Turske.

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina, kaže da je to je jedan od historijskih projekata za Janju, koji je koštao oko 25 miliona KM, ukoliko se uzme u obzir eksproprijacija zemljišta, izgradnja novog mosta i uređenje korita i obala rijeke.

Gradaščević: Pomoć ministarstva. Avaz

- U proteklim godinama puno nam je u izgradnji infrastrukture pomoglo Federalno ministarstvo i Gradska uprava Bijeljina. Oko 300.000 KM svake godine investira se u asfaltiranje ulica, rekonstrukciju javne rasvjete, proširenje vodovodne mreže. Rekonstruiran je krov stare škole u Janji, izgrađeno je dječije igralište. Formiranje Poljoprivredne zadruge „Agrofarmer“ prije četiri godine pomoglo je da se oko 200 kooperanata uključi u proizvodnju povrća. Kompanija „Bingo“, posredstvom fabrike „Semberka“, otkupilo je oko 3.000 tona krompira u ovoj godini. Naši poljoprivrednici su samo na taj način zaradili oko milion maraka - kaže Gradaščević.

Izgradnja drinskog nasipa, ističe Gradaščević, izuzetno je osjetljivo pitanje.

- To je projekt od izuzetne važnosti za sve nas. U početku se krenulo s niskom cijenom zemljišta od dvije KM po kvadratu. Po dvije do tri kulture godišnje se skidaju s tih parcela. Vlasnici parcela su, na neki način, bili potcijenjeni. Sada se već razgovara o cijeni od pet KM po kvadratnom metru, kao i za budući autoput. To bi umnogome moglo promijeniti situaciju. Naravno, treba povesti računa i o korekciji trase nasipa - ističe Gradaščević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.