SARAJEVO

Počela obnova sedam “sarajevskih ruža”

Piše: I. B.

4.10.2017

Nakon što su vrućine i nepovoljne vremenske prilike nekoliko puta odgodile radove, danas je konačno počela sanacija prve od ukupno sedam "sarajevskih ruža" čija je obnova predviđena u 2017. godini. 

Investitor navedenih radova čija je vrijednost viša od 7.000 KM je Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala KS).

- Prema preporuci Fonda memorijala KS, za nanošenje specijalne crvene boje morali smo sačekati povoljnije vremenske prilike i nešto niže temperature koje moraju biti između 5 i 20 stepeni – kazao nam je jedan od radnika firme “HM Tenax” iz Blažuja, koje smo danas zatekli na terenu ispred Željezničke stanice u Sarajevu. 

Uz "sarajevsku ružu" na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, također je dogovorena i obnova još šest simbola stradanja koji su urezani na sarajevskim ulicama, počevši od njih nekoliko u naselju Marindvor, na Trgu BiH kao i na igralištu Dječijeg doma “Bjelave”. 

Također, bit će sanirana i ruža u ulici Telali, nedaleko od Vijećnice koja podsjeća na stradanje Sarajlija za vrijeme opsade grada i agresije na BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.