SARAJEVO

U Domu Bjelave otvoreno prihvatilište

N. M.

5.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ danas je otvoreno prihvatilište za djecu od pet do 18 godina, koja su zatečena u prosjačenju, zlostavljanju i skitnji. Ona će u ovom domu moći ostati do tri mjeseca, a za to vrijeme će proći proces rehabilitacije, kazala je na otvorenju ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljenja lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović.  

- Ovo je jedan od načina brige za djecu. Otvaranje je jedna od faza transformacije ovog doma, koji će omogućiti djeci od 5 do 18 godina da mogu doći ovdje. Nakon procesa rehabilitacije steći će se uvjeti da djeca budu u hraniteljskim porodicama, a ne u ustanovama zatvorenog tipa. Za sada imamo mjesta za 12-ero djece, a u skladu sa potrebama ćemo omogućiti i za više – rekla je Dautbegović

Za djecu su već spremne sobe i stručno osoblje, a u ovom domu će u toku tri mjeseca pokušati riješiti probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, kazao je Saudin Đurđević, direktor Doma.


- Želimo obezbijediti da dijete prevaziđe traumu i da mu se pomogne da se vrati u porodicu. Koncept je da mi to pokušamo kroz tri mjeseca, a konačnu odluku dat će Centar za socijalni rad. Ukoliko se nakon tri mjeseca desi da je za dijete najbolje rješenje da  ostane ovdje još neko vrijeme, spremni smo brinuti o njemu – rekao je

Otvorenju su prisustvovali i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, koji je rekao da će Ambasada, ali i Češka podržavati i dalje rad ovakvih institucija.

- Čast mi je da mogu prisustvovati svečanom otvaranju projekta, gdje Češka republika i naša ambasada imaju doprinos. Finansirali smo nabavku kreveta, vrata, pločica i posteljine za ovu kuću. U prošlosti smo radili slične projekte i spremni smo da nastavimo saradnju sa ovom institucijom – rekao je Skalnik.

Projekt je podržao i UNICEF u BiH, čija predstavnica Gita Nirajan (Geeta Narayan) je kazala da je to podrška transformaciji domova za djecu bez roditeljskog staranja u okviru trogodišnjeg programa.

- Radi se o transformaciji kojom svi domovi iz tradicionalnog načina rada prerastaju u niz usluga za djecu bez roditeljskog staranja – rekla je Nirajan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.