SUSRETI OLDTAJMERA

Najviše pažnje privukao Mercedes iz 1937, korišten u seriji “Otpisani”

Piše: F. MUSTAFIĆ

6.5.2018

A. Durgut - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Foto: A. Durgut


Vlasnici 45 oldtajmera okupili su se i ove godine na 16. međunarodnim susretima ljubitelja oldtajmera, koji se ovog vikenda održavaju u našem gradu. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju sugrađana i turista, koji su ih razgledali i fotografirali se s njima.

Ispit spretnosti

Kako nam je kazao Nedim Husić Braco iz Oldtajmer kluba “Sarajevo”, koji su organizatori ovogodišnjih susreta, posade su stigle iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i naše zemlje.

- Održat ćemo i takmičarski dio programa. Prodefilirali smo gradom od Vilsonovog šetališta, preko Marindvora, a cilj nam je da na Ravnoj planini održimo ispit spretnosti – rekao nam je Husić.

Prema njegovim riječima, danas će se na Trgu djece Sarajeva proglasiti najstariji automobil, koji ove godine dolazi iz Mađarske, a napravljen je 1929. godine. Proglasit će se i najstariji učesnik, a najuspješnije posade dobit će prigodne nagrade i pehare.

- Nažalost, podrška nadležnih ove godine je izostala. Tražili smo pomoć Turističke zajednice KS, ali nam nisu pomogli. Ovo je, ipak, turistička atrakcija – dodao je Husić.

Najzanimljiviji bio Mercedes u kojem su se vozili glumci “Otpisanih”

Nema prodaje

Najviše pažnje posjetilaca jučer je privukao Mercedes iz 1937. godine vlasnika 86-godišnjeg Ante Čuturića iz Kiseljaka.

- Do ovog ljepotana došao sam osamdesetih godina. Zanimljiv je po tome što je korišten za snimanje kultne serije “Otpisani”. Mnogi ga žele kupiti, nude mi mnogo para, ali nije na prodaju. Iako sam stariji, trudim se da ga održavam. Najbitnije je da je u voznom stanju. Jedan ovakav automobil postoji još samo u Americi – kazao je Čuturić.

Dubrovčanin stigao Fiatom iz 1969.  

Pero Vujičić iz Dubrovnika na sarajevske susrete oldtajmera došao je svojim Fiatom iz 1969. godine.

- Redovni smo gosti Sarajeva i ovo je naš 10. dolazak na ovu manifestaciju. Ovog puta sam stigao sa suprugom i unukom da predstavimo naš Fiat. Kod mene je dvadesetak godina, redovno ga održavam, a u posljednje vrijeme služi samo za slikanje i za susrete – ističe Vujičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.