SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO

Marić: Pozivam Ministarstvo obrazovanja KS da razmotri procentualno smanjenje školarine studentima za 2021/2022 godinu

Zbog specifičnosti odvijanja nastave, prema riječima Marića, studenti nisu u potpunom kapacitetu koristili sale za vježbu

Zvonko Marić zastupnik SBB-a. avaz

Piše: L. Memčić

22.10.2021

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo iskoristio je pravo te postavio niz pitanja u vezi visokog obrazovanja i tretiranja studenata.



Odvijanje nastave

- Kolega Marjanović je rekao da ne želi da preuzima inicijativu koju sam ja već najavio, a ona se odnosi na visoko obrazovanje. Pokrećem inicijativu kojom se obavezuje Ministartstvo visokog obrazovanja da u saradnji sa Komisijom za visoko obrazovanje i predstavnicima studenata izvrše nadzor za provođenje Zakona o visokom obrazovanju u vezi sa normama koje se odnose na plaćanje članarine u bilbiotekama, tretiranje studenata sa poteškoćama u razvoju i da se izvrši nadzor nad naplatom 20 KM za potrebe Informacionog sistema - naveo je Marić.

Zbog specifičnosti odvijanja nastave, prema riječima Marića, studenti nisu u potpunom kapacitetu koristili sale za vježbu.

- Zbog toga pokrećem inicijativu da Ministarstvo obrazovanja i Vlada razmotre procentualno smanjenje školarine za 2021.2022 godinu za te studnete. Prošle godine im je naplaćeno nešto što nije korišteno.

Usaglasiti odluke

Marić je kazao da je potrebno usaglasiti i odluke o prijenosu predmeta.

Također je uputio pitanje i predsjedsjedavajućem Elvedinu Okeriću koji je i u Komisiji za sigurnost.

- Da li se planira zamjena uniformi za policiji jer zaista su pohabane te uredbe. One nisu u skladu sa uredbom već osam - devet godina. Da li se budžetom planira da se zamijeni ta oprema - pitao je Marić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 6. januara 2012. godine posljednji je put potpisalo ugovore s dobavljačima radno-taktičkih uniformi za policijske službenike. Riječ je o 1.100 kompleta uniforme ukupne vrijednost 260.800,00 KM bez PDV-a.

- I tada su pripadnici MUP-a KS koristili istu opremu deset godina. Ovu trenutnu koju imaju koriste duže od sedam. Postoji Pravilnik po kojem se oblači policija u KS. Taj pravilnik ne dozvoljava da se nose, na primjer, bilo kakve druge čizme, osim onih koje je Pravilnik propisao, mislim na izgled. One koštaju više od 300 KM. Naša policija iste čizme nosi sedam godina. Obuća je najkritičnija. Također, mlađi policijski službenici nemaju službene kabanice, fluorescentne prsluke, baterijske lampe. Kada trebaju da osiguravaju neki događaj, prsluke posuđuju od kolega koji ne rade tu smjenu. Također, osoba koja ode u penziju i nakon što razduži opremu, ono što je upotrebljivo podijeli se policiji - naveo je Marić u inicijativi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.