PREKINUTA SJEDNICA

Nakon višesatne rasprave Skupština KS usvojila prijedlog rebalansa budžeta KS za 2021. godinu

Rebalansom budžeta KS predviđena su i sredstva za OŠ Šip koja je otvorena prije dva dana

Sjednica Skupštine KS je u toku. printscreen

Piše: L. Memčić

3.11.2021

Na današnjoj sjednici Skupštine Kanotna Sarajevo zastupnici su razmatrali rebalans budžeta KS za 2021. godinu po hitnom postupku koji je nakon glasanja usvojen. 



Niz amandmana

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 14.10.2021. godine razmatrala Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu i u skladu sa Mišljenjem Federalnog ministarstva finansija, dostavljenim preliminarnim revidiranim projekcijama i ostvarenim prilivom prihoda od indirektnih poreza u prvih 9 mjeseci 2021. godine u Kantonu Sarajevo projicirala povećanje prihoda od indirektnih poreza.

Vlada KS je uvećala Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo te je isti utvrđen u iznosu od 1.143.274.972 KM i proslijeđen u skupštinsku proceduru. Rebalansom budžeta KS predviđena su i sredstva za OŠ Šip koja je otvorena prije dva dana.

Zastupnici su uputili niz amandmana.

Već utrošena sredstva

Amandman Harisa Zahiragića kojim se umanjuje pozicija Ministarstva privrede KS kako bi se izvršila nabavka opreme za TVSA, a Vlada niti Skupština nisu usvojile ovaj amandman.

Njegov drugi amandman kojim traži da se umanji pozicija sa kabineta premijera, a uveća pozicija Ministarstva obrazovanja na račun Studentskog centra u Sarajevu.

Premijer KS Edin Forto kazao je da su ta sredstva već utrošena.

- Vi se možete izjasniti o amandmanu, čak ga i usvojiti, ali on se ne može izvršiti - rekao je Forto, a Zahiragić je ponovo tražio izjašnjenje nakon kojeg ni Skupština nije usvojila pomenuti amandman.

Nisu usvojeni ni ostali amandmani koje su predložili zastupnici SDA.

Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu usvojen je po hitnom postupku.

Nakon glasanja, predsjedavajući Elvedin Okerić prekinuo je današnju sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.