SKUPŠTINA KS

Marić: Od parcijalnih rješenja i izmjena ništa ne može biti dobro, potrebno je kreirati novi zakon

Ovo je korak u pogrešnom pravcu i da jednom kada prođu ove izmjene, naročito u Domu naroda, naša procjena je da će ovo biti zakovano u narednih 10-15 godina i ništa se tu značajno neće moći napraviti, kaže profesor Halilbašić

Zvonko Marić, Muamer Halilbašić. Avaz

Piše: E. Ma.

1.2.2022

Članovi Vlade Kantona Sarajevo i profesori ekonomije danas su se obratili zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici posvećenoj prijedlogu izmjene entitetskog Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo tokom hitne sjednice o ponderu 2 upitao je profesora Muamera Halilbašića, direktora Ekonomskog instituta u Sarajevu, je li pravo rješenje zalagati se za izmjene i dopune postojećeg zakona ili ga iznova kreirati.

On je podsjetio da je bio član Komisije za budžet i finansije i u prethodnom mandatu i tada je bilo puno riječi o ponderu 2.

- Predstavljao je glavobolju i za onu Vladu. Dosta toga sam naučio i interesantno je da je stav tadašnjeg predsjednika Komisije Muhameda Kozadre bio dijametralno suprotan od stava današnjeg premijera Edina Forte koji se, svojevremeno, 2015. zalagao za ukidanje pondera 2. Želio bih da čujem od eksperata da su to istraživanje i analizu bazirali na najpovoljnijem kriteriju po KS s obzirom da je ovdje preovladavalo mišljenje da je politika upetljala prste u sve ovo - kazao je Marić.

Upitao je profesora Halilbašića je li dobar start da se u vrijeme političke trgovine izabere najnepovoljniji kriterij po KS. 

- Mislim da je to loš start, loša poruka jer je trebalo potpuno realni kriterij uzeti da bi se nešto dobilo. Druga stvar, moram reći da govorimo o izmjenama i dopunama zakona, a ja sam federalni delegat u Domu naroda i insistirao sam da od parcijalnih rješenja i izmjena ništa ne može biti dobro. Smatram da treba novi zakon koji će biti utemeljen na argumentaciji, na činjenicama da je potrebna vertikalna raspodjela od nivoa države ka nižim nivoima. Smatram da treba riješiti pitanje za sva vremena, a izmjenama i dopunama ovog zakona se to ne može riješiti već je to odlaganje agonije i pristajanje na ono ono na šta ne pristaje profesor Halilbašić, a to je da se spušta na politički nivo. upitao je Marić profesora Halilbašića.

On je odgovorio da je struka stava da nema prostora za izmjene i dopune postojećeg zakona.

- Stava smo da je potreban potpuno novi zakon koji bi bio baziran na novim simulacijama koje smo prezentirali. Struka je stava da su ovo parcijalne izmjene. Imali smo razmišljanja nekih zastupnika u FBiH da je ovo neki prvi korak. Mi smo rekli da je ovo korak u pogrešnom pravcu i da jednom kada prođu ove izmjene, naročito u Domu naroda, naša procjena je da će ovo biti zakovano u narednih 10-15 godina i ništa se tu značajno neće moći napraviti. Mi smo striktno protiv izmjena i dopuna, mi smo za novi zakon - kazao je profesor Halilbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.