TUŽNA GODIŠNJICA

Ismet Ovčina o stradanju Vijećnice: Ni za punih 30 godina taj plamen nije dogorio

Mi imamo obavezu da ovaj tužni jubilej obilježavamo uvijek, da se ne bi više nikada ponovio

Ovčina: Emotivna godišnjica. Avaz

Piše: E. Maslo

23.8.2022

Prije 30 godina, u noći sa 25. na 26. avgust 1992., uništen je jedan od najznačajnijih simbola Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Vijećnica, odnosno Nacionalna i univerzitetska bibioteka (NUB) BiH. 

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, u izjavi za portal "Avaza" kazao je da je za njega svaka godišnjica obilježavanja stradanja Vijećnice veoma emotivna.

- U plamenu koji je zahvatio cijelu zgradu, naši vatrogasci su bili spremni da reagiraju u mjeri u kojoj su to mogli, ali agresor brda to nije dozvolio. Sve se završilo  apokaliptičnim scenama koje nas i danas bole. Uništeno je je oko 2 miliona bibliotečkih jedinica iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH - kazao je Ovčina.

Nadležni nisu riješili pravni i finansijski status

Kako je naveo, sačuvan je dio specijalnih zbirki, a Biblioteka je proglađšena za nacionalni spomenik 2020. godine.

- Takvih bibbliotečkih jedinica sačuvano je 19.700 i one govore o državno-pravnom kontinuitetu, historiji i tradiciji zajedničkih kultura i religija, naroda na ovim prostorima. Zahvaljujući angažmanu vatrogasaca i uposlenika spašeno je što se moglo spasiti. Mi imamo obavezu da ovaj tužni jubilej obilježavamo uvijek, da se ne bi više nikada ponovio. Čini se da ni za punih 30 godina taj plamen nije dogorio, a to govorim jer nadležni nisu riješili pravni i finansijski status Biblioteke još uvijek, a ona je jedan od simbola kulturnog identita naše države. Nije riješen ni povratak biblioteke ni u ovaj hram kulture jer nam ne dozvoljavaju da se vratimo - kazao je Ovčina.

Istakao je da su izdali dvije knjige na temu „Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH Vijećnica“.

- Publikovali smo knjige 2007. i 2009. godine misleći da o tome više nećemo pisati, a, nažalost, na ceremoniji koja će biti održana za dva dana povodom 30. godišnjice, kao priređivač sam pripremio knjigu „Vijećnica Nacionalna i Univerzitetska biblioteka BiH – U potrazi za identitetom“ gdje govorimo o našem problemu - naveo je Ovčina.


Dva miliona izgorjelih knjiga

U znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga, kao sinonim kulturocida i bibliocida, 25. avgusta 2022. godine od 11 do 14 sati u Vijećnici će program upriličiti Nacionalna i univerzitetska biblioteka u BiH.

U četvrtak i petak ulaz u Vijećnicu je slobodan u radnom vremenu od 9 do 17 sati, kada će posjetioci, pored stalnih postavki, u svečanom salonu moći pogledati izložbu Rudolfa zur Lippea „Ponovo rođena – Vijećnica renata“, a na galeriji iznad aule izložbu fotografija Almina Zrne „Edo Murtić – Gdje su riječi nedostatne“.

- Jedan od programa će biti i obraćanje zvaničnika, domaćin ću biti ja. Također održat će se projekcija filma o biblioteci, u tom kontekstu ćemo pokazati slajdove, slike i dešavanja sa nekoliko apokaliptičnih scena. U okviru toga će biti svjedočenje nekadašnjeg pomoćnika direktora biblioteke Duška Toholja i vatrogasca Omera Šehića. Promotori su Amra Begović, pomoćnica direktora biblioteke, i prof.dr. Adnan Busuladžić koji je dugo godina bio direktor Zemaljskog muzeja. Na kraju programu ćemo imati dodjelu zahvalnica istaknutim radnicima koji su dugo vremena radili u ovoj biblioteci - naveo je Ovčina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.