UNSA

Počela serija kurseva za razvoj digitalnih i pedagoških kompetencija

Škrijelj istakao da je cilj uspostavljanje snažnog, održivog institucionalnog okvira kojim će biti omogućeno povećanje kvaliteta nastavnog procesa

Sa predstavljanja DigiEdu projekta - Avaz
Sa predstavljanja DigiEdu projekta - Avaz
Sa predstavljanja DigiEdu projekta - Avaz
Sa predstavljanja DigiEdu projekta - Avaz
Sa predstavljanja DigiEdu projekta - Avaz
+2
A. Č.

23.1.2023

Predstavljanje DigiEdu projekta, kojeg je u protekloj godini pokrenuo Univerzitet u Sarajevu, a čiji je cilj razvoj visokokvalitetnog, inkluzivnog i dostupnog visokog obrazovanja, upriličeno je u danas na Univerzitetu u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je istakao da je cilj Univerziteta uspostavljanje snažnog, održivog institucionalnog okvira kojim će biti omogućeno povećanje kvaliteta nastavnog procesa, te unapređenje postignuća studenata. 

- Da bismo postigli ciljeve i održivost u budućnosti, potreban nam je institucionalni okvir za profesionalni razvoj nastavnika i saradnika koji će služiti našim nastavnicima da svojim radom doprinesu da Univerzitet u Sarajevu postane centar izvrsnosti i primjer kvaliteta u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i regiji - naveo je rektor Škrijelj.

Izgradnja resursnog centra

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA prof. dr. Dženana Husremović izjavila je da serijom od deset digitalnih i deset uživo kurseva Univerzitet počinje sa izgradnjom resursnog centra za profesionalni razvoj nastavnog osoblja na univerzitetu.

- Kursevi koje ćemo pripremiti bit će dostupni i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama jer je cilj UNSA da sve što radi bude javno dobro koje će značajno doprinijeti kvalitetu obrazovanja na svim nivoima - rekla je Husremović.

Voditeljica programa obrazovanja pri UNICEF-u Sanja Kabil pojasnila je da je program nastao kako bi pojačao otpornost obrazovnog sistema na izazove poput pandemije, ali i uopšte na novu ekonomsku stvarnost koju donosi razvoj tehnologije.

Ovaj program baziran je na uspješnim dugogodišnjim iskustvima naših članica iz domena savremenih trendova u učenju i podučavanja, uključujući e-obrazovanje, a posebno na iskustvima koja smo stekli tokom online nastave za vrijeme pandemije COVID -19, te na prepoznavanju potrebe da visoko obrazovanje prilagođavamo digitalnom dobu.

Podrška projektu

Projekat je novčano podržan od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, UNICEF-a i USAID-a i Erasmus+ PARTISH projekta.

Za nastavnike i studente nastavničkih smjerova Univerzitet u Sarajevu je pripremio seriju kurseva za razvoj digitalnih i pedagoških kompetencija, koji će biti održani u periodu januar-februar 2023. godine.

Kako je naglašeno, cilj Univerzitet u Sarajevu je održivost i osiguranje digitalizacije obrazovnog procesa kako bi bili iskorišteni puni potencijal digitalnih tehnologija i sadržaja, potaknut napredak i povećan kapacitet za inovacije u nastavi na svim našim članicama.

Prvi u seriji kurseva održan je danas u Rektoratu UNSA pod nazivom „Naučnoistraživački integritet i prevencija plagijarizma“ a vodila ga je prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet UNSA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.