ZAHIRAGIĆ OPTUŽUJE

Burno u Skupštini KS: Da li se posao deratizacije namješta firmi bliskoj NiP-u?

Resorni ministar Enis Hasanović potvrdio je da dvije godine nije bilo deratizacije, zbog problema s tenderom

Zahiragić u Skupštini KS. Screenshot

D. H.

27.5.2024

Skupština KS danas je utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području Kantona Sarajevo.

Zašto nema deratizacije

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalnih izvođača neće tražiti Rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova.

Obzirom da izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, oni upotrebljavaju otrove, ali ih ne prometuju , isto im se ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Također, predložena izmjena se odnosi i na usklađivanje redoslijeda odredbi programa prema materiji koju regulišu, i to u dijelu koji se odnosi na nadzor nad upotrebom rodenticida, a koji je pravno-tehničke naravi.

Resorni ministar Enis Hasanović potvrdio je da dvije godine nije bilo deratizacije, zbog problema s tenderom, odnosno žalbi jedne firme te je poručio da će se deratizacija provesti.

Na njegovo izlaganje reagovala je opozicija, prije svega zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina koja je bliska jednoj frakciji Naroda i pravde, tvrdi Zahiragić.

- U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobijala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao, izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo. Ta firma, za razliku od nekih drugih, nema kapacitet da skladišti taj opasni otrov, a radi se o desetak tona. Nemaju rješenje da uvezu i prometuju tim otrovom. Ne mogu tašna-mašna firme dobijati ovakav posao. Ovim se direktno može ugroziti zdravlje stanovnika KS. Zbog svega ovoga želim da povučete ovu tačku s dnevnog reda - poručio je Zahiragić.

Na ozbiljne posljedice upozorili su i zastupnici SDA Faruk Kapidžić i Mahir Dević, kao i Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu). S druge strane, vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, NiP i Naša stranka smatra da se treba ići u proces deratizacije, jer je to trebalo uraditi još prošle godine.

Promjena naziva

Skupština KS je na sjednici također donijela odluku o davanju naziva novoizgrađenoj ulici na području Općina Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u naziv "ulica Hajrudina Ivazovića-Bebana", kao i odluku o promjeni naziva dijela ulice na području Općina Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv "ulica Elvisa Husakovića Elija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.