NAPREDAK

Najviše posla u kožarskoj, metalnoj i drvnoj industriji u Donjem Vakufu

Samo u junu zaposleno 89 osoba, 25 brisano s evidencije iz drugih razloga, dok je istovremeno broj novoprijavljenih 62

Donjovakufljani posao nalaze u preradi drveta

Piše: D. MAKIĆ

30.8.2018

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona krajem juna ove godine bilo je evidentirano ukupno 34.788 osoba, što je, u poređenju sa stanjem krajem maja 2018. godine, smanjenje za 355 osoba ili za jedan posto.  

Najveći broj

U strukturi 951 osobe zaposlene na području SBK u junu, općina Donji Vakuf ima najveći broj zaposlenih u odnosu na broj registriranih u evidenciji Biroa za zapošljavanje. Pozitivan trend zapošljavanja u Donjem Vakufu traje od početka kalendarske godine.

U prvih šest mjeseci do posla su došle 523 osobe. Samo u junu je zaposleno 89 osoba, 25 ih je brisano s evidencije iz drugih razloga, dok je istovremeno broj novoprijavljenih 62. U Donjem Vakufu do posla se dolazi uglavnom u kožarsko-tekstilnoj, metalnoj i drvnoj industriji.

Kvalifikacijska struktura nezaposlenih osoba je takva da je najveći broj III stepena stručne spreme. Krajem juna, na evidenciji nezaposlenih na području Kantona bilo je ukupno 14.630 korisnika zdravstvene zaštite, što čini 42 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba.

Novčane naknade

Korisnika novčane naknade na kraju juna bila su ukupno 943 ili 2,7 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba.

523

osobe zaposlene su u šest mjeseci

14.630

nezaposlenih korisnika zdravstvene zaštite u SBK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.