PROBLEMI

Ne isplati se razboljeti, ako nemaš para – na groblje

Pauze na odjelima, čekanje na termine, skupe usluge, najčešće su pritužbe građana

Zdravstveni radnici SBK lani dobili bolje plaće

Piše: D. PUCAR

11.4.2019

Nakon što je sredinom prošle godine potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva na području Srednjobosanskog kantona, zdravstveni radnici dobili su nešto bolje uvjete rada i nešto veće plaće, a je li se to odrazilo i na kvalitet usluga u zdravstvenim ustanovama, pitali smo građane Novog Travnika.

Bez odgovora

Većina građana koje smo anketirali nije zadovoljna uslugama, a kao razloge uglavnom navode preduge pauze na odjelima, čekanje na termine, skupe usluge, ali i općenito nezadovoljstvo odnosom zdravstvenih radnika.

- Ne isplati se razboljeti dok si zdrav, ako se razboliš, umri. Ako nemaš para, hajde na groblje – kazala nam je jedna Novotravničanka.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić jučer nije odgovarao na naše pozive pa smo komentar potražili od ljekara koji je na čelu Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika s Vladom SBK ispregovarao novi kolektivni ugovor, dr. Murisa Trake, danas savjetnika u ovom sindikatu.

Veliki pritisak

- Jasno mi je nezadovoljstvo građana, ali moj stav je da je zdravstvena zaštita u SBK na zavidnom nivou uzevši u obzir finansijska sredstva. Za zdravstveni sistem takav kakav je velikim dijelom treba zahvaliti entuzijazmu zaposlenika više nego finansijskim sredstvima. Svi naši zaposlenici se trude biti svaki dan bolji nego danas, bez obzira na finansije. Pauze i čekanja, hladan slučaj koji ne zahtijeva hitnoću i neće ugroziti pacijenta može čekati, s obzirom na veliki pritisak na ljekare - rekao nam je Trako.

Odlazak kadrova

- Mnogi mladi ljudi uposleni u zdravstvenim ustanovama žele biti bolji da bi eventualno bili konkurentni na zapadu. Zato što mnogi od njih ne vide svoju perspektivu ovdje i gledaju da napuste našu državu i zaposle se u nekoj zdravstvenoj ustanovi na Zapadu i riješe se svih egzistencijalnih problema koji ih ovdje tište – kaže Trako.


Trako: Finansijska sredstva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.