Velika pijaca u Tuzli tradicionalno je najposjećenija i najopskrbljenija voćem, povrćem, mesom, mlijekom, ali i drugim poljoprivrednim proizvodima.
Zdravo i ukusno
Posebno je živo na pragu jeseni, u vrijeme pripreme zimnice. Prodavači ističu da građani kupuju nešto manje jer su cijene nešto više nego lani, a finansijska situacija je gora. Ipak, tvrde, i dalje je isplativo praviti svoju zimnicu koja je uz to i ukusnija od industrijske.
- Ko je naučio na pijacu, taj i dolazi. Mušterije najviše traže crvenu rogu papriku, jer ona brzo nestaje. Crvena roga paprika se kreće od 1,30 KM do 1,70 KM, ovisno o kvalitetu paprike. Paradajz je nešto skuplji ove godine i kreće se od 2 KM, dok volovsko srce košta 3 marke. Paprike su od 1,5 pa do 2 KM. Ja sam ovdje već dugo vremena, imam peteročlanu porodicu i kad zaradim za hranu, ja sam zadovoljna - govori nam prodavačica Mirsada Imamović.
Dodaje da bude i teških dana, ali da se ne isplati, niko od prodavača ne bi ni dolazio.
- Imam svoje redovne mušterije koje dolaze jednom sedmično uglavnom subotom kad nemaju obaveze kao radnim danima – kaže Imamović.
Dugogodišnji prodavač je i Husnija Mehmedović, koji ističe da je došlo do malog poskupljenja voća i povrća jer je godina bila kišovita.
- Urod je bio dobar, ali je zbog čestih kiša voće stradalo. To će predstavljati problem kod pripremanja slatke zimnice. Također, ove godine je i povrće dosta stradalo, najviše paradajz i mahune. Paradajz je od dvije do 2,50 KM, vrećica kornišona košta 5 KM, cijena paprika je od 1,5 KM pa do 2 KM – kaže Mehmedović.
Dodaje da su proizvode uspjeli sačuvati uglavnom oni proizvođači koji imaju plastenike.
Refka i Slavica prodaju na zajedničkom štandu.
Dosta truda
- Građani najviše kupuju krompir, paprike roge i feferone. Kilogram feferona košta oko 4 KM. Neke proizvode nabavljamo od dobavljača, ali jedan dio i proizvodimo sami. Uložimo dosta truda, ali ipak ima neka računica. Građani kupuju dosta manje u odnosu na prošle godine. Ali ipak pripremaju zimnicu i redovno dolaze na pijacu – kažu one.
Riječ građana
Ifeta Hodžić: - Više volim praviti sebi zimnicu nego kupiti gotovu. Isplati se pripremati zimnicu, jer što god kupim znam kako sam to napravila. Danas sam kupila ove crvene roge. Cijene su više u odnosu na prošlu godinu.
Tinka Šimić: - Djeca su mi daleko pa slabo pripremam zimnicu, jedino kad mi se najave da će doći, ja odem na pijacu. Najviše volim da pripremam paprike s kupusom. Prirodno ukiselim, ne stavljam nikakve konzervanse. Kakvo nam je vrijeme ove godine takve su i cijene.
Merjema Nasufović: - Pripremam zimnicu, iako su cijene malo više u odnosu na prošlu godinu. Kupila sam krastavce, zeleni paradajz. Isplati se pripremati zimnicu. Jedna tegla ajvara je 4-5 KM, a kupiš četiri kilograma paprika i sam napraviš puno više.