GRAČANICA

Zbog nepostojanja stočnog groblja mještani životinjski otpad bacaju u rijeke

Nemaju gdje odložiti životinjski otpad pa ga neodgovorni mještani bacaju u rijeke

Mrtvo tele bačeno u rijeku Sokolušu u centru Gračanice

H. ČALIĆ

21.2.2019


 U centru Gračanice u rijeci Sokoluši prije nekoliko dana pronađen je leš teleta.

Ovaj ekološki incident, kako saznajemo u Policijskoj stanici Gračanica, nije prijavljen, pa nije ni obavljen uviđaj. Zna se da su nakon objave na društvenim mrežama na lice mjesta izašli veterinari iz JU Veterinarska stanica i JP “Komus” te su lešinu tešku oko 60 kilograma izvukli i zakopali prema propisima.

- Prije nekoliko mjeseca u potoku u Donjoj Lohinji pronašli smo dvije uginule krave i tele, a po naušnicama smo utvrdili vlasnika i na tome rade nadležni organi. U slučaju teleta u Sokoluši će biti teže utvrditi vlasnika, jer nije imalo naušnicu - kaže direktor Veterinarske stanice u Gračanici dr. Zaim Spahić.

Ovo nije usamljen slučaj jer mještani brojnih sela koja se nalaze uz obale rijeke u Spreču nemilice bacaju uginule životinje i životinjski otpad, što je opasno po zdravlje ljudi i životinja.

Općina Gračanica, nažalost, nema stočno groblje, niti higijensku službu koja bi bila educirana za uklanjanje ovakve vrste otpada.

- Zakon kaže da će počinilac koji uginulu životinju baci u rijeku, šumu ili na bilo koji drugi nezakonit način biti sankcioniran. Ali, prije toga, općina stočarima treba osigurati općinsko stočno groblje i formirati higijensku službu - kaže Suada Junuzović-Isović, kantonalni veterinarski inspektor u Tuzli.

Inače, na jednoj od sjednica OV bilo je postavljeno vijećničko pitanje o formiranju stočne grobnice, ali se na tome još ništa nije uradilo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.