TUZLA

Hitna sjednica Skupštine TK zbog migrantske krize: Država mora zaštititi svoje granice

U cilju prevencije humanitarne katastrofe, apelira se na Vijeće ministara BiH da s lokalnim zajednicama otvori neophodan dijalog

Piše: E. Sk./ Avaz.ba

28.11.2019

Hitna sjednica Skupštine TK - Avaz
Hitna sjednica Skupštine TK - Avaz
Hitna sjednica Skupštine TK - Avaz
Hitna sjednica Skupštine TK - Avaz
Hitna sjednica Skupštine TK - Avaz
+1

Zastupnici u Skupštini TK poslije prošlosedmične sjednice hitnog karaktera i danas su održali hitno zasjedanje na kojem su razmatrali informaciju o stanju migrantske krize u BiH.  

Skupština izražava nezadovoljstvo ignorantskim odnosom nadležnih i državnih i federalnih institucija (Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo civilnih poslova, Granične službe, Vlade FBiH) u pogledu nedostavljanja informacija traženih zaključcima Skupštine TK u vezi s migrantskom krizom, kao i prijedloga mjera iz njihove nadležnosti za upravljanje migrantskom krizom. 

Svjesni problema s kojima se suočavaju, daju podršku građanima općina i gradova na području TK, kao i njihovom rukovodstvu, koji se nalaze na putu kretanja migranata, kao i naporima koje čine u pružanju pomoći migrantima. 

U cilju prevencije humanitarne katastrofe, apelira se na Vijeće ministara BiH da s lokalnim zajednicama otvori neophodan dijalog, a sve u cilju pronalaženja adekvatnih lokacija izvan naseljenih mjesta za formiranje privremenih migrantskih centara. 

Također, na sjednici su podržani napori gradonačelnika Grada Tuzla u vezi s izmještanjem ureda Službe za poslove sa strancima – Terenski centar Tuzla, u kojem se registriraju migranti, na lokaciju izvan grada, gdje bi bili centar za registraciju, kuhinja i ambulanta, shodno izjavi koja je data na sastanku s predstavnicima zastupnika Parlamentarne skupštine BiH od 22. 10. 2019. godine.

Skupština i Vlada TK će podržati svaki dogovor između Vijeća ministara BiH i lokalnih zajednica na području Kantona koji vodi preveniranju migrantske problematike i pružit će adekvatnu pomoć u cilju olakšanja kako lokalnim zajednicama tako i migrantima.

Na sjednici su zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i direktor Uprave policije da pojačaju tačke nadzora i ophoduju na migrantskoj ruti kroz TK i da pod svaku cijenu spriječe nemile događaje između lokalnog stanovništva i migranata, kao i među samim migrantima. 

Također, jedan od zaključaka je da predsjednik Skupštine i premijera Vlade TK trebaju održati sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima u Kantonu s ciljem prevazilaženja migrantske krize. Podržani su i napori humanitarnih organizacija kao nosioci aktivnosti pružanja humanitarne pomoći te su zadužili Vladu da u skladu s mogućnostima pruži finansijsku pomoć humanitarnim organizacijama. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.