LIFESTYLE

Agent CIA-e: Hitler je 1995. godine živio u Kolumbiji

Avaz.ba

6.11.2017

Deklasificirani dokumenti iz istrage o atentatu na američkog predsjednika Džona Fidzđeralda Kenedija (John Fitzgerald Kennedy) nisu donijeli nikakve spektakularne novosti vezane za događaje iz Dalasa, no potaknuli su nova nagađanja o sudbini nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Naime, među dokumentima nalazi se i izvještaj jednog od agenata CIA-e koji je tvrdio da Hitler nije počinio samoubistvo u berlinskom bunkeru, nego je u aprilu 1945. uspio pobjeći u Kolumbiju. 

Prema ovom dokumentu, koji je CIA-in agent Cimelody-3 podnio svojoj komandi, Hitler je tokom 1955. živio je u kolumbijskom gradu Tunji. 

Kako agent navodi, njegov mu je doušnik potvrdio da Hitler održava česte kontakte s Filipom Citroenom (Philip), bivšim pripadnikom jedinica SS, a svoje je tvrdnje potkrijepio i fotografijom. 

Nekadašnji je Fuhrer i dalje bio predmet obožavanja njemačkih izbjeglica u tom kolumbijskom gradiću koji su mu salutirali i odavali počast na sastancima. 

Iako je agent CIA-e doušnika dobro poznavao i držao da je u načelu pouzdan izvor informacija, ovaj put preporučivao je priličnu dozu opreza napominjući da tvrdnje treba uzimati s oprezom. 

Je li Hitler preživio događaje s kraja aprila 1945., već je decenijama predmet rasprava među zagovornicima teorija zavjere. 

Sve to potkrepljuje i činjenica da njegovo tijelo nikada nije pronađeno jer je ono, zajedno s tijelom njegove supruge Eve Braun, s kojom se vjenčao nekoliko sati prije samoubistva, poliveno benzinom i spaljeno prije nego li su do bunkera stigli sovjetski vojnici. 

Zagonetna lobanja

Forenzičari Crvene armije pronašli su ostatke spaljenih tijela, no i ona su pomalo obavijena velom tajne. Naime, ostaci lobanje za koju je Moskva tvrdila da pripada nacističkom vođi, prema analizama načinjenima 2009. na Univerzitetu Connecticut, pripada ženskoj osobi staroj između 20 i 40 godina, prenosi Večernji.hr.

Ostale ostatke Hitlerova tijela KBG je 1970. godine spalio do kraja, a pepeo rasuo u jednoj rijeci u Njemačkoj. Ipak, historičari se gotovo jednoglasno slažu da je Hitler počinio samoubistvom cijanidom i metkom iz pištolja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.