PRVI APRIL

Čemu se danas najviše smijemo

Ljekari ukazuju na značaj smijeha

G. DAKIĆ

1.4.2018

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini je ispod sedam posto. Prosječna plaća kočila je na 2.500 maraka i pokriva 113 posto potrošačke korpe. Bolnice su pune citostatika, zatvori do jučer nedodirljivih kriminalaca i očekuje se da BiH do prvog maja bude primljena u Evropsku uniju. Ovo su uistinu lijepe vijesti, ali su moguće samo danas, na prvi april, Svjetski dan šale.

Prva lopta

Prvi april kao Dan šale nastao je u 16. stoljeću, kada je pomjeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina obilježavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale s onima koji su ga i dalje obilježavali do 1. aprila.

Ljekari stoljećima ukazuju na značaj smijeha koji jača imuni sistem, pogoduje i boljem funkcioniranju srca i krvotoka, reducira hormone stresa, adrenalin i kortizol, podstiče cirkulaciju i snabdjevenost kisikom. Pitanje je – kako se i čemu sve danas smijemo.

Stand-up komičar Mirko Komljenović Mirkan smatra da se ljudi danas najviše smiju najbanalnijim stvarima. To je, kako ističe, humor koji „igra“ na prvu loptu.


Komljenović: Smijeh sa zakašnjenjem

Berić: Odraz nemoći naroda

- Ja se komedijom bavim gotovo profesionalno, pa mi takav humor nije smiješan. Volim kada me humor natjera da razmišljam, a tada se najčešće smijem s nekoliko sekundi zakašnjenja - navodi Mirkan.

Slijepi i gluhi

Banjalučki satiričar i aforističar Miladin Berić smatra da se najviše smijemo gafovima političara. No, dodaje on, bez obzira na to, veliko je pitanje ko se tu kome zaista smije.

- Tako ispade da se narod smije sam sebi. Smijanje samom sebi u slučaju naroda nije nekakav novi vid autocenzure, već prije odraz nemoći koji posebno pogađa one koji su svjesni da sve vide i sve čuju, a prinuđeni su da budu i slijepi i gluhi – kazao je Berić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.