SVIJET

Ovo su jeziva mjesta koja privlače putnike iz cijelog svijeta

Spomenici, poprišta katastrofa i patnje mjesta su koja svjedoče o smrti i neviđenoj neljudskosti

Aušvic: Koncentracioni logor. Instagram

E. Š. / Avaz.ba

10.5.2019

Spomenici, poprišta katastrofa i patnje mjesta su koja svjedoče o smrti i neviđenoj neljudskosti, no baš zato privlače turiste iz cijelog svijeta. Ovaj fenomen je poznat kao "mračni turizam".

Brojne turističke atrakcije širom svijeta svijeta imaju tragičnu ili zlokobnu historiju ili su još uvijek poprišta postojeće opasnosti. 

Ovo su neka od najpoznatijih atrakcija koje privlače turiste s takvim afinitetima.

Žrtve "Crvenih Kmera": polja za ubijanje u Kambodži

Pol Pot i njegovi "Crveni Kmeri" uspostavili su teror u Kambodži između 1975. i 1979, ostvarujući svoju viziju zemlje seljaka.

Mete su im bili obrazovani, svi koji su mogli čitati i pisati, koji su nosili naočale ili imali nježne ruke. Vjeruje se da je streljanjem, prebijanjem, mučenjem i izglađivanjem poginulo 1,7 miliona ljudi, među njima i velik broj djece.

Nuklearna snaga izvan kontrole - Černobil

U aprilu 1986. eksplozija i požar u sovjetskoj nuklearnoj elektrani u Černobilu napravili su štetu na reaktoru koji je ispustio radioaktivni materijal. Černobil je time postao simbol rizika koji nosi atomska energija.

Na mjestu katastrofe i dalje se nalazi čelični luk iznad reaktora prekrivenog betonskim sarkofagom.

Od 2017. dopušteno je odsjesti u obližnjem napuštenom gradu Pripjatu, a putnicima je potrebna dozvola kako bi posjetili kontaminiranu zabranjenu zonu. 

Černobil. Arhiv

Sjećanje na Holokaust: Koncentracijski logor Aušvic

Više od milion ljudi ubijeno je u nacističkim koncentracijskim logorima Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj. Većina žrtava bili su Židovi, no stradalo je i 70 hiljada Poljaka, 21 hiljada Roma i 15 hiljada sovjetskih ratnih zarobljenika.

Nekadašnje plinske komore, trajni simbol industrijaliziranog sistema ubijanja nacista, nešto je što nijedan posjetilac ne može zaboraviti.

Memorijalni centar napada 11. septembra: "Ground Zero" na Menhetnu

Teroristi su se 11. septembra 2001. zabili s dva aviona u nebodere blizance Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku. Zgrade su se srušile i pritom je poginulo više od tri hiljade ljudi.

Turisti danas posjećuju memorijalni centar "Ground Zero" na jugu Menhetna. U središtu je spomenik žrtvama 11. septembra, a u muzeju posvećenom toj tragediji posjetioci mogu vidjeti savijene masovne čelične nosače nebodera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.