INSTITUT IZ HORORA

Leglo pedofila: Gluhonijemi mladić raskrinkao upravu ugledne crkvene institucije

Otvaranje procesa je velika pobjeda žrtava

Ilustracija. Agencije

I. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Ezekviel Viljalonfga (Ezequiel Villalonga), 18-godišnji, gluhonijemi mladić otkrio je detalje iz crkvenog instituta Provolo u Mendozi koji su potresli Argentinu

Kako je ispričao, na znakovnom jeziku, on i njegovi prijatelji bili su žrtve svećenika pedofila. 

- Mislim da je sve u Crkvi lažno. Sve što nam daju da čitamo, recitiramo, način na koji nam govore da se moramo ponašati. Mislim da su lažovi i demoni - rekao je 18-godišnjak, prenosi "France 24".  

Tek kada je odrastao Ezekvial je naučilo znakovni jezik jer mu ta specijalizirana katolička ustanova u podnožju Anda nije omogućila da ga nauči.

Imao je sedam mjeseci kada je njegova majka shvatila da je gluh. Od 4. do 16. godine boravio je u institutu Provolo i samo je vikendima dolazio kući. 

- Život tamo je bio strašan. Nismo ništa učili, nismo međusobno komunicirali, nismo poznavali znakovni jezik. Pisali smo ono što nismo razumjeli, pitali jedni druge, ali niko ništa nije razumio - izjavio je on.

Njegovo i svjedočenja 20 drugih žrtva bit će ključno u procesu protiv svećenika - 83-godišnjeg Nikole Koradija (Nicole Corradi) i 59-godišnjeg Horasia Karbaća (Horacio Corbacho) te 49-godišnjeg baštovana škole Armanda Gomeza (Gomes). 

Velika pobjeda 

Nikola Koradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, koji je posljednjih godina također uzdraman pedofilskim skandalom, te je preuzeo vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje. 

U Mendozu je prebačen 1998. godine gdje je vodio instituciju do novembra 2016. kada je pritvoren. 

U sklopu te velike afere, prošle je godine 50-godišnji Horhe Bordon (Jorge Bordon) osuđen je na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. 

U toku su još dva procesa protiv 15-orice optuženih. 

Spremačica Paola Gonzales (Gonzalez) je majka 16-godišnje Milagros, koja je bila zlostavljana u tom besplatnom institutu, koji je prije skandala uživao veliki ugled. 

Čim su objavljena prva svjedočenja žrtava, pitala je svoju kćer o zlostavljanjima i ona joj je gestama pokazala šta su joj radili. Skromna žena govori da je "svoju bol pretvorila u borbu" i dodala da je "otvaranje procesa velika pobjeda".

Pomoćni biskup La Plate monsinjor Alberto Bočati (Bochatey), kojeg je u julu 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da "ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oprost i stremiti ozdravljenju, bez mržnje", naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.