PRISTOJNOST I MANIRI

Bonton ponašanja u školi: Naučite djecu pravim vrijednostima

Kod kuće razgovarajte o važnosti uvažavanja autoriteta učitelja i drugih odraslih u školi

Naučite ih da ne ometaju drugu djecu. Pixabay

Dž. R.

30.8.2024

U osnovnoj školi djeca pored osnovnih predmeta uče i razvijaju socijalne vještine i stiču navike koje će ih pratiti kroz cijeli život.

Pravila lijepog ponašanja, odnosno bonton, ključan je dio tog procesa jer pomaže u stvaranju pozitivne i ugodne atmosfere za učenje. Roditelji također trebaju raditi na njihovom razvijanju, a evo par smjernica kako to postići.

Pozdravljanje i ophođenje 

Pozdravljanje je osnovni oblik pristojnosti i prvi korak u izgradnji dobrih odnosa s vršnjacima, učiteljima i drugim školskim osobljem. 

Djeca trebaju naučiti pozdravljati kada dolaze u školu i kada odlaze, bez obzira na to ko je u pitanju, prenosi Wish mama.

- Kada uđeš u razred ili školu, uvijek pozdravi svoje prijatelje i učitelje. Obrati pažnju da koristiš ljubazne izraze poput “molim”, “hvala” i “izvoli” u svakodnevnim razgovorima - neki su od savjeta za djecu.

Podučite dijete važnosti pozdravljanja kod kuće kroz svakodnevne situacije. Kada odete u trgovinu ili u posjetu prijateljima, pokažite primjer ljubaznog ponašanja.

Ukazivanje poštovanja

Učitelji i drugo školsko osoblje zaslužuju poštovanje zbog svoje uloge u obrazovanju i sigurnosti djece. Djeca trebaju znati kako se ophoditi prema učiteljima s poštovanjem, slušati ih i pratiti njihove upute.

Savjet za djecu: Kada učitelj govori, slušaj pažljivo i nemoj prekidati. Ako imaš pitanje, podigni ruku i čekaj da ti učitelj da riječ.

Kod kuće razgovarajte o važnosti uvažavanja autoriteta učitelja i drugih odraslih u školi. Pokažite primjer kako komunicirati s poštovanjem s učiteljima na roditeljskim sastancima ili putem e-pošte.

Pravila ponašanja u razredu

Osnovna pravila ponašanja u razredu su ključna za stvaranje okruženja u kojem svi mogu učiti. To uključuje slušanje, neometanje drugih i aktivno sudjelovanje u nastavi.

Savjet za djecu: Kada radiš zadatak, fokusiraj se na svoj posao i nemoj ometati druge. Sudjeluj u nastavi, postavljaj pitanja i dijeli svoje mišljenje na primjeren način.

Pomozite djetetu da razvije rutinu kod kuće koja uključuje vrijeme za učenje i koncentraciju, što će mu pomoći da se lakše fokusira u razredu.

Odnos s vršnjacima

U osnovnoj školi djeca razvijaju socijalne vještine kroz interakciju s vršnjacima. Bonton u odnosima s drugima uključuje ljubaznost, dijeljenje i rješavanje sukoba na miran način.

Savjet za djecu: Kada se igraš s prijateljima, budi ljubazan i dijeli igračke. Ako dođe do nesporazuma, pokušaj riješiti problem razgovorom, a ako ne uspiješ, obrati se učitelju za pomoć.

Razgovarajte s djetetom o važnosti empatije i rješavanja sukoba mirnim putem. Pokušajte modelirati te vještine kod kuće tokom svakodnevnih situacija.

Čuvanje predmeta i okoliša

Školski prostor i imovina trebaju biti zajednički resursi koje svi poštuju i čuvaju. Važno je da djeca nauče kako se pravilno ponašati prema učionicama, knjigama, namještaju i školskom dvorištu.

Savjet za djecu: Uvijek vodi računa da ne oštetiš školski pribor, knjige ili namještaj. Smeće bacaš u kantu i čuvaš školski okoliš čistim.

Razvijajte kod kuće navike koje potiču odgovorno ponašanje prema imovini. Pokažite kako se brinete o knjigama, stvarima i prostoru oko sebe.

Ponašanje tokom odmora 

Vrijeme odmora i obroka u školi prilika je za druženje, ali djeca trebaju znati kako se pristojno ponašati i u tim neformalnim situacijama.

Savjet za djecu: Tokom odmora se igraj na siguran način i pazi na druge. U kantini se ponašaj pristojno, čekaj svoj red i budi uredan dok jedeš.

Razgovarajte o važnosti sigurnosti i lijepog ponašanja tokom igre, te ih naučite kako pristojno sjediti za stolom i koristiti pribor za jelo.

Zajednički trud

Razvijanje dobrih manira i pravila ponašanja u osnovnoj školi proces je koji zahtijeva zajednički trud djece i roditelja. Djeca uče iz primjera, stoga je važno da i roditelji pokažu kako se ponašati s poštovanjem i pažnjom prema drugima.

Tako škola postaje mjesto gdje djeca ne samo da usvajaju znanje, nego i vrijednosti koje će im pomoći da postanu odgovorni i empatični članovi društva.

Roditelji, podržite svoju djecu u razvijanju ovih vještina i zajedno s učiteljima pomozite im da izrastu u dobre ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.