OPREZ

Ova sredstva za proljetno čišćenje su veoma opasna za zdravlje

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, izazvati alergijske reakcije

Vrijeme je za proljetno čišćenje. Printscreen

E. Ag.

12.4.2023

Budući da se zima bliži kraju, mnoge od nas čeka veliko proljetno čišćenje, ali ovo trebate imati na umu.

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, alergijske reakcije, utjecati na reproduktivno zdravlje, pa čak i povećati rizik od raka. Ovo su četiri uobičajena proizvoda za čišćenje kuhinje koji mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Sredstva za čišćenje rerni

Studija objavljena u časopisu „Clinical Toxicology“ otkrila je da je slučajno gutanje sredstava za čišćenje rerni obično rezultiralo povraćanjem, bolovima u trbuhu i iritacijom grla, dok je direktan dodir s kožom uzrokovao opekotine. Osim toga, udisanje sredstava za čišćenje rerni dovelo je do respiratornih problema, uključujući bol i stezanje u prsima te kašalj.

- Sredstva za čišćenje rerni sadrže niz hemikalija, uključujući lužinu i amonijak, koje mogu naškoditi vašem zdravlju - Peter Maajkl (Michael), dr. med., zdravstveni savjetnik i glavni medicinski direktor VUE-a.

Ove hemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti disajni sistem ako se udahnu. U teškim slučajevima sredstva za čišćenje rerni mogu izazvati hemijske opekotine na koži i očima, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema.

Budite oprezni pri čišćenju pećnice. Printscreen

Lysol

Lysol proizvodi za dezinfekciju mogu ubiti 99,9 posto virusa i bakterija, ali to ne znači da su njihovi sastojci sigurni za ljude. Dioksin, glavni sastojak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje Lysol, vrlo je otrovna hemikalija koja je nusprodukt određenih industrijskih procesa, poput spaljivanja otpada, izbjeljivanja papira i proizvodnje pesticida i herbicida, tvrdi američki Nacionalni institut za okolišne zdravstvene nauke. Osim toga, dioksini mogu uzrokovati probleme u razvoju kod djece, probleme s neplodnošću kod odraslih, pobačaje, oštećenje imunološkog zdravlja i hormonske poremećaje.

- Udisanje Lysola može uzrokovati depresiju centralnog nervnog sistema, dok izlaganje kože može uzrokovati alergijsku reakciju, poput crvenila ili blage upale - kaže Majkl.

Gutanje Lysola također može biti opasno, jer sadrži 79 posto denaturiranog etanola, koji može iritirati oči i sluznicu.

Izbjeljivač

Izbjeljivač je široko korišteno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje je fantastično za sterilizaciju i uklanjanje mrlja, prema Institutu za čišćenje. Međutim, izbjeljivač sadrži hemijski spoj nazvan natrijev hipoklorit za koji je utvrđeno da uzrokuje iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem, glavobolje i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu „Environmental Analysis Health and Toxicology“.

- Izbjeljivač je uobičajeni proizvod za čišćenje u kućanstvu koji može uzrokovati respiratorne probleme, naročito kada se koristi u slabo prozračenim prostorima - objašnjava Majkl.

Pare iz izbjeljivača mogu nadražiti oči, nos i grlo, što dovodi do piskanja, kašlja i nedostatka zraka. Izbjeljivač, također, može izazvati hemijske opekotine na koži i očima ako se ne koristi pravilno.

Budite oprezni s upotrebom. Printscreen

Osvježivači zraka

Kada sve dobro očistite, najviše volite i da sve miriše? No, prije nego što posegnete za osvježivačima zraka, prvo dobro pročitajte etiketu.

- Mnogi osvježivači zraka sadrže hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu nadražiti oči, nos i grlo te uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu i mučninu - kaže Majkl.

Važno je uvijek čitati etikete i slijediti upute na proizvodima za čišćenje, kako biste smanjili rizik od štete za svoje zdravlje. Osim toga, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti sigurnija i zdravija alternativa tradicionalnim proizvodima za čišćenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.