KORISNO ZNATI

Kuhanje ručka tokom ljeta: Spasite se vrućine uz par trikova

Pokušajte ovog ljeta izbjeći nepodnošljiv boravak u kuhinji tako što ćete kuhati na otvorenom i u hladu

Preferirajte svježu hranu. Pixabay

Dž. R.

13.7.2024

Ljeti je jako teško isplanirati ručak zbog visokih temperatura, a kako ne bi potrošili brdo novca na dostavu možda možete iskoristiti par trikova.

Hrana koja se ne kuha

Fokusirajte se na svježu hranu koja se ne kuha, kao što su ljetne salate ili smoothie. Čak i rezanje svježeg voća ili povrća poput krastavaca i dinje može biti osvježavajuća i zdrava ljetna poslastica. 

Provođenje manje vremena u sparnoj kuhinji svakako je dobra stvar u vrijeme nesnošljivih vrućina.

Ventilator u rerni

Ako namjeravate koristiti rernu, provjerite je li upaljen ventilator. 

Većina ljudi povezuje ventilatore s ograničenjem dima, ali ovi ventilatori također usisavaju tonu topline.

Kuhanje na otvorenom

Pokušajte ovog ljeta izbjeći nepodnošljiv boravak u kuhinji tako što ćete kuhati na otvorenom i u hladu. Piletina ili odresci na žaru s roštilja klasika su, ali ne zaboravite da možete peći i klipove kukuruza ili lubenicu. 

Kuhanje na otvorenom je svakako podnošljivije jer se vrućina ne zadržava u manjoj prostoriji.

Koristite fritezu

Smanjenje korištenja rerne i šporeta može vam pomoći da izbjegnete zagrijavanje kuhinje. 

Pokušajte upotrijebiti fritezu umjesto rerne ili ploče za kuhanje. Iznenadili biste se koliko mali kućanski uređaji mogu biti svestrani.

Kuhajte kad zahladni

Planirajte unaprijed i odredite vrijeme kuhanja kada nije tako vruće. Najbolje vrijeme za kuhanje kako biste izbjegli vrućinu je ujutro ili kasnije navečer. 

To je možda lakše za reći nego učiniti, ali možete ispeći hljeb ujutro ili skuhati proteinska jela i tjestenine dok pripremate doručak ili rani ručak kako bi bili spremni za večeru.

Uključite napu

Protok zraka može vam pomoći rashladiti kuhinju pa ako tokom pripreme hrane koristite šporet, upalite napu koja je ovdje, ne samo kako bi uklonila masnoću, pare i mirise, već i dim, toplinu i paru koji zagrijavaju kuhinju za vrijeme kuhanja. 

Osim toga, u kuhinji možete držati ventilator koji će cirkulirati zrak i hladiti ga. Također možete postaviti svoj ventilator da izbacuje vrući zrak.

Ograničite svjetlost

Sunčeva svjetlost, pa čak i umjetna unutrašnja rasvjeta, mogu stvarati toplinu, a u vrijeme ljetnih vrućina je svaki stepen bitan. Prigušite svjetla, navucite sve zavjese, spustite roletne i ograničite broj svjetala koje uključujete. 

Ne morate raditi u mraku, ali budite oprezni s paljenjem svijetla.

Pijte puno vode

Konzumacija veće količine vode neće sniziti stvarnu temperaturu u vašoj kuhinji, ali će toplinu učiniti daleko podnošljivijom. 

Hidratacija je pravilo broj jedan za svaku ljetnu aktivnost, a kuhanje na otvorenom ili u toploj kuhinji nije iznimka. Pijte puno vode, a preporučuje se piti između 11 i 15 čaša dnevno.

Koristite mikrovalnu

Jeste li znali da mikrovalna pećnica može ispeći krumpir i kolač? Istražite recepte prikladne za pečenje u mikrovalnoj i isprobajte novu tehniku. 

Brzina mikrovalne pećnice idealna je za ljetno kuhanje i neće pregrijati kuhinju.

Lagani recepti

Neki od najboljih ljetnih recepata ne zahtijevaju samo kipuću vodu. Ukusno jelo može se pohvaliti obiljem povrća i cjelovitih žitarica, a istovremeno smanjuje vaše vrijeme u kuhinji. 

Još uvijek želite topli obrok? Odaberite brzi recept koji zahtijeva minimalno isijavanje topline iz kuhinjskih uređaja. Recimo, povrće se kuha pet minuta ili manje.

Hladne supe

Dok su supe poznate kao zimsko jelo koje zagrije tokom hladnih dana, hladne supe mogu vas rashladiti tokom ljetnih dana. Isprobajte klasičnu supu od paradajza, ohlađenu supu od krastavaca ili neku od mnogih drugih varijanti supe s dinjom ili voćem uz malo povrća. 

Ponekad ovi recepti zahtijevaju kuhanje povrća, ali to je nešto što možete učiniti u mikrovalnoj pećnici.

Smanjite kuhanje

Kako bi izbjegli boravak u vreloj kuhinji, pokušajte smanjiti svakodnevno kuhanje na samo par puta sedmično. Tako u nedjelju, naprimjer, možete pripremiti rižu ili neki drugi obrok za cijelu sedmicu.

Kada su vanjske temperature paklene, paljenje rerne može se činiti kao najgora potreba u danu. Ipak, ljetno kuhanje može biti super i jednostavno uz malo kreativnosti i planiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.