RENOVIRANJE

Nekoliko savjeta kako urediti kupatilo i na šta paziti

Bilo da samo mijenjate slavine i dodatnu opremu ili mijenjate cijeli izgled i funkcionalnost kupatila, držite se važnih smjernica

Uređenje kupatila. Facebook

Z. K.

7.8.2024

Kakav je trenutni raspored u vašem kupatilu, je li dovoljno praktično? Ima li dovoljno prostora, postoji li nešto u njemu što vam smeta?

Kad planirate renoviranje kupatila, izaberite dizajn koji je u skladu s vašim sadašnjim i budućim potrebama. To može biti malo, djelimično renoviranje, koje obuhvata zamjenu slavina i dodatne opreme, ili velik i kompliciran projekt, kojim se mijenja cijeli izgled i funkcionalnost kupatila.

Napravite listu

Neophodno je imati određene smjernice i znati u kojem pravcu trebate krenuti.

Raspored je veoma važan. Zato, pozovite profesionalca da pažljivo analizira vaše kupatilo. Tako ćete saznati koja su mu ograničenja i kako maksimalno iskoristiti prostor. Ideja o renoviranju mora odgovarati sadašnoj strukturi kupatila ili strukturi koju je moguće iz njega dobiti.

Prije renoviranja, bilo bi dobro da napravite listu svega što ste zamislili da uradite i kupite. Organizirajte sve po prioritetima. Tako će vam biti lakše ako tokom kasnijih radova budete morali skratiti listu zbog budžeta ili drugih ograničenja.

Ali, dobro razmislite o tome šta vam je, zapravo, potrebno. Je li to novi umivaonik, tuš-kabina ili WC školjka ili želite promijeniti prozor i postaviti novu ventilaciju? 

I dobro postavljena rasvjeta može značajno poboljšati funkcionalnost i izgled kupatila. Jednostavnim mijenjanjem stare rasvjete primjetno ćete osvježiti kupatilo. Pored glavnog osvjetljenja, treba imati i radno svjetlo, na zidu oko ogledala ili iznad njega. Tako ćete se moći dobro vidjeti dok se šminkate ili brijete. A ukoliko želite prijatniju atmosferu, ugradite ambijentalno osvjetljenje.

Odvodi i cijevi

Obavezno izaberite sve sanitarije prije nego što keramičari počnu sa postavljanjem pločica. Osigurajte se da su odvodi i cijevi za toplu i hladnu vodu na pravom mjestu. Ostavljanje tako važnih odluka za kraj radova može samo donijeti dodatne troškove zbog naknadnih izmjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.